16.8.2016. 12:20
0
U četvrtak sastanak roditelja bošnjačkih đaka iz Srebrenice i susjednih općina
Roditelji bošnjačke djece koja pohađaju osnovnu školu u Srebrenici te susjednim općinama najavili su za četvrtak u Srebrenici sastanak na kojem će razgovarati o preblemima s kojima se njihova djeca susreću u obrazovnom sistemu RS te kako bi dogovorili rješenja i detalje daljeg djelovanja.

Roditelji poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, od koji su neki pravo na bosanski jezik i izučavanje nacionalne grupe predmeta, ali ne žele saopćiti šta će konkretno biti odlučeno.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamila Durakovića, govoreći o problemima u vezi s nazivom jezika u đačkim knjižicama bošnjačkih učenika koji pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici, kaže da postoji nekoliko pravnih postupaka koje se mogu primijeniti u okviru legalnog sistema.

- Ono što smo mi procijenili kao roditelji je da djeca trebaju ići u tu školu, jer škola ne pripada nijednom direktoru, nijednoj politici jer je javni objekt u koji su ulagali naši očevi i djedovi - poručuje Duraković.

Ističe da će djeca ići u školu, ali neće prihvatiti nametanje 'bošnjačkog jezika' te će se pokušati taj problem "u hodu rješavati pravnim i političkim putem“.

Planirano je, dodaje, nekoliko sastanaka s roditeljima i donošenje zajedničke odluke.

-Također ćemo se konsultovati i s roditeljima iz drugih mjesta i pronaći zajednički cilj - potcrtao je Duraković.


(FENA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.