19.8.2016. 22:15
0
Pendeš priznala da veliki broj vojnika odlazi, potrebna modernizacija OSBiH
Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš na današnjoj press konferenciji istakla je podatak da trenutna popuna u Oružanim snagama iznosi 90% te da će biti raspisan interni oglas za prijem oficira bez ograničenja do 27 godina starosti, piše agencija Patria.

Iako je odliv pripadnika OS BiH veliki, i za prijem vlada interes. Ministrica je kazala kako je u proceduri Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o platama u institucijam BiH, kojim će se omogućiti sticanje naknade civilima na službi u OS BiH raspoređenim na poslovima opasnim po zdravlje. Isto tako, u pripremi je Odluka o specifičnim dodacima na platu kojom će se pripadnicima OS BiH, koji su na straži, vježbama ili stacionarno komunikacijskim čvorištima, dati prvo na naknadu na platu.

Pendeš je kazala da će u narednim godinama pripadnici OS BiH na svim lokacijama imati ishranu u skladu sa važećim Pravilnikom o ishrani. Pokrenut je i postupak utvrđivanja odgovornosti za nabavku neispravnih konzervi.

Kada je u pitanju regionalna kontrola naoružanja, Pendeš je naglasila kako uvidom u razmijenjene informacije kao i provedbom inspekcijskog režima tokom protekle godine utvrđeno da je naoružanje, koje je ograničeno Sporazumom subregionalnoj kontroli naoružanja, a nalazi se u posjedu članica Sporazuma (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija), u okviru odobrenih limita.

Poredivši plate pripadnika OS BiH s vojnicima iz Srbije, Makedonije i Crne gore, kazala je kako su gotovo iste, ali da zbog nedovoljnog izdvajanja za MO i OS BiH koje iznosi manje od 1% BDP-a do sada nije došlo do modernizacije OS BiH. Prosjek izdvajanja za odbranu u zemljama NATO-a je oko 2% BDP-a. Spomenula je kako je Vijeće ministara BiH odobrilo Plan modernizacije OS BiH, kao višegodišnji projekt koji se treba implementirati ukoliko želimo i dalje imati operativne, uspješne i Oružane snage koje će dostojno izvršavati svoje zadatke i biti na korist i ponos svakom stanovniku BiH. 

Pendeš je najavila i vježbu REGEX, koja će se održati u oktobru u BiH, a na istoj će učestvovati 14 partnerskih zemalja na inicijativu Združene komande NATO-a iz Napulja, a po prvi put se održava u jednoj državi koja nije članica NATO-a. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.