24.8.2016. 18:01
0
Babić: Preživjele žrtve torture ne smiju se osjećati odbačeno i usamljeno
Predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković sastao se s predsjedateljicom Skupštine Kantona Sarajevo Anom Babić te je informirao o tekućim i planiranim aktivnostima ove asocijacije.

- Radimo na izradi dva dokumentarna filma, filmu o djeci rođenoj u logorima te filmu o logorašima koji su u vrijeme zatočavanja bili djeca uzrasta do 10 godina. Zahvaljujući angažmanu naših članova i entuzijasta, otvoren je i Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992. - 1995. u kojem se, između ostalog, posjetioci mogu informirati o svjedočanstvima iz Haškog tribunala i predmetima s kojima su ljudi mučeni i ubijani - kazao je Mešković. 

Babić je istakla da je potrebno raditi na izgradnji svijesti o potrebi za očuvanjem kulture sjećanja na tragičnu prošlost koja je ostavila ožiljke na svima nama, posebno na onima koji su preživjeli nehumana postupanja u logorima.

- Preživjele žrtve torture ne smiju se osjećati odbačeno i usamljeno, a njihova bol i patnja treba biti podijeljena sa svima nama. Stoga, za razvoj našeg društva smatram značajnim sve aktivnosti kojima se građani, a naročito mladi, upoznaju o događajima koji će ostati vječno urezani u našu prošlost - istakla je Babić.

Savez logoraša u BiH je nevladina asocijacija koja okuplja 52.400 bivših logoraša koji su preživjeli torture u 657 različitih logora na teritoriji BiH i Srbije. Prioritetna polja djelovanja Saveza su borba za zakonsko reguliranje pitanja žrtava torture, obilježavanje i memorijalizacija lokacija koje su bile korištene za logore te dokumentiranje zločina, s posebnim fokusom na zločine silovanja, pružanje pravne pomoći žrtvama torture, kao i sva druga pitanja za čije rješavanje su zainteresirani logoraši, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.