11.10.2016. 18:09
0
Napad na Vučića u Potočarima: U Srbiji dijeljene akreditacije za tajno snimanje komemoracije
Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem. Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici 2015. godine u Potočarima, objavila je Al Jazeera, prenosi novinska agencija Patria.

Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

Dumanović je rekao da je dobio usmeno naređenje da krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije. U Srebrenicu je, rekao je Dumanović, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, 'Srebrenica 2015.' je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, rekao je Durmanović. On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.

U Ministarstvu sigurnosti BiH za ovaj slučaj saznali su iz medija. Ministar Dragan Mektić rekao je da pripadnici stranih sigurnosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji države BiH bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

“Osim prijavljenog obezbjeđenja, nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbjeđenja”, rekao je Mektić.

Agencija Patria je istraživala ko je sve bio u Potočarima tog 11. jula 2015. godine. Odgovor se krio i u nekim starijim izjavama ministra MUP-a RS Dragana Lukača.  On je medijima 6. aprila 2016. otkrio:

- MUP RS je bio angažovan na osiguranju Vučića od njegovog ulaska u BiH do ulaza u mezarje, koje je bilo u nadležnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH - rekao je tada Lukač i priznao da je on ipak insistirao da se policajci RS u civilu nađu u masi u mezarju.

Koliko je bilo njegovih ljudi u masi to je ostalo nepoznato? Među policajcima iz RS-a se govorilo da je više od 40 pripadnika MUP-a RS bilo unutar mezarja u Potočarima. Ali, ostaje ozbiljno pitanje: Ako nisu imali nadležnosti, šta su uopšte tamo  radili.   

Na snimcima u Potočarima je prepoznat i specijalac iz RS-a, Goran Paraš koji je u septembru uhapšen zbog  učešća u oružanoj pljački oko 616.548,25 KM, kada je presretnut kombi „Unicredit banke“ Banja Luka. Nečuveno drumsko razbojništvo je izvršeno na autoputu Banja Luka- Bosanska Gradiška. Prema snimcima, jedan takav drumski pljačkaš nalazio se u samoj blizini premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom njegovog boravka u Potočarima. 

Lukač je priznao da je ovaj pljačkaš Unicredit banke učestvovao u osiguranju premijera Srbije Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Srebrenici 11. jula 2015. godine, ali je, tvrdi Lukač, tada profesionalno uradio svoj posao.

Bilo je šokantno čuti da Lukač učesnika drumske pljačke Paraša tretira kao profesionalca i to dok se događa još jedan kriminalni čin u Potočarima.

Ipak je veći profesionalac bio u toku drumske pljačke, u uniformi i sa oružjem. Patria je dokazala brojne naknadne montaže na snimcima napada na Vučića. Sumnjalo se da su lažiranja i rekonstrukcije snimaka napada na premijera Vučića izvršene, po svemu sudeći, u nekoj od novih službi MUP-a RS. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.