11.11.2016. 10:38
0
Preduzeće 'Vodovod i kanalizacija': Zaštita vodomjera u zimskom periodu
Preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Sarajevu upozorava građane da niske temperature zraka i slaba zaštićenost vodomjernih mjesta, šahtova, mogu dovesti do smrzavanja vode u dijelovima internih vodovodnih instalacija koje nisu dovoljno zaštićene ili se na njima voda rijetko koristi.

U pravilu, voda ledi u najplićim i nezaštićenim dijelovima instalacije, kao i negrijanim dijelovima zgrada, pa posljedica može biti pucanje stakla vodomjera i oštećenje kompletnog vodomjera, ističu iz "Vodovoda".

Upozoravaju građane i upravitelje zgrada na potrebnu blagovremenu zaštitu kako kućni budžeti ne bi bili dodatno opterećeni izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera.

- Neophodna je blagovremena zaštita od mraza tako što će se vodomjer i otkrivene cijevi obložiti odgovarajućim termoizolacijskim materijalom: stiroporom, staklenom vunom, starim dekama i sl. Sve vodovodne cijevi koje su na otvorenom treba isprazniti te ako je moguće, zatvoriti otvoreni prostor u kojem su smještene vodovodne instalacije.

-Ovaj trošak je puno manji od onog koji nastaje zbog puknuća cijevi nakon što se voda zaledi. Korisnicima koji primijete da su ostali bez vode savjetujemo da prvo provjere stanje instalacija u vodomjernom oknu te pokušaju okrenuti ventil, ali nikako na silu. Ventil koji nije moguće okrenuti upućuje na to da je voda u instalacijama u vodomjernom oknu zaleđena. Najbrže će se odlediti pomoću isparavanja tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije nikako se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem tople vode preko njih niti korištenjem otvorenog plamena - saopćeno je iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Za ponovnu uspostavu vodosnabdijevanja, potrebno je pronaći, odnosno pregledati svaki dio instalacije.    

Interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi iza glavnog vodomjera. Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, napominje "Vodovod" i savjetuje potrošačima da još jednom provjere zaštitu njihovih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Ako ne mogu sami odmrznuti vodu u cijevima iza glavnog vodomjera, treba da se obrate stručnim osobama iz vodoinstaleterskih firmi ili upraviteljima. 

Za sve dodatne informacije građani se mogu obratiti Službi vodomjera i dezinfekcije vode u preduzeću "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo na telefon  033/774 - 923.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.