14.11.2016. 19:51
1
Čović i Izetbegović o evropskom putu BiH razgovarali s Valentinom Inzkom
Član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se danas s visokim pr?dst?vnikom u BiH V?l?ntinom Inzkom i njegovim zamjenikom Bruceom Bertonom, s kojima je razgovarao o političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, te 50. izvještaju koji je visoki predstavnik 8. novembra prezentirao Vijeću sigurnosti i generalnom sekretaru UN-a za period od 16. aprila do 21. oktobra 2016. godine.

U središtu razgovora bilo je i sprovođenje obaveza predviđenih Master planom, u kojem je sadržan vremenski okvir za realizaciju utvrđenih aktivnosti koje je potrebno realizirati kako bi BiH ostvarila kandidatski status do kraja 2017. godine. Radi se o dokumentu koji je Predsjedništvo BiH jednoglasno usvojilo 3. oktobra 2016., dan nakon provedenih lokalnih izbora, a koji omogućava ubrzano ispunjenje uslova ka sticanju kandidatskog statusa. Jedan od takvih uslova je provođenje Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci, koju je nužno implementirati najkasnije do kraja januara 2017. godine.

U nastavku razgovora naglašena je nužnost sprovođenja izbora u Stocu koji su nasilno prekinuti, te kreiranja normalnog okruženja koje će omogućiti da se proces vrati u institucionalne i zakonske okvire kako bi se u budućnosti onemogućilo ponavljanje sličnih neželjenih incidenata.

Uprkos brojnim izazovima konstatirano je da je podnošenjem zahtjeva za članstvo, 15. februara 2015. godine, zemlja nepovratno krenula ka ostvarenju evropske perspektive. Time je izabran evropski put i u prvi plan jasno stavljeno opredjeljenje da Bruxelles bude odredište djelovanja svih relevantnih društveno-političkih aktera.

Na kraju sastanka visoki predstavnik je Čoviću uručio pozivno pismo za narednu sjednicu Vijeća za implementaciju mira, koja će biti održana 7. decembra, što je on i prihvatio.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također se danas susreo s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, s kojim je podijelio impresije s nedavnog boravka u SAD-u povodom podnošenja pedesetog izvještaja Generalnoj skupštini UN-a, istakavši posebno podršku Vijeća sigurnosti UN-a.

Tema razgovora su bila i aktuelna politička kretanja u BiH i oba njena entiteta. Sagovornici su se usaglasili da je za rješavanje svih spornih pitanja neophodno striktno poštovanje vladavine prava u okvirima institucionalne nadležnosti, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Fena)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.