15.11.2016. 8:28
0
Slučaj Energopetrol: Čiji je hotel Maršal na Bjelašnici?
Hrvatska naftna kompanija Ina, većinski vlasnik Energopetrola, ponudila je nedavno da otkupi i preostalih 33 posto dionica Energopetrola koje su još uvijek u vlasništvu Vlade Federacije BiH i malih dioničara.

Ovih dana traju pregovori između Vlade FBiH i uprave Ine, a na tim sastancima pokušava se dogovoriti cijena koju bi Ina platila za dionice Vladi i malim dioničarima. Dio pregovora je obavljen u Sarajevu, a dio u Zagrebu. 

Iz Ine su prvo ponudili 2,3 KM po dionici. Za 1.812.664 dionice zagrebačka kompanija ponudila je 4.169.127 KM. To je premalo. Iz Vlade su takvu ponudu odbili, i najavili da će ponuditi vlastite uslove prodaje dionica u Energopetrolu. Ti Vladini uslovi nisu još poznati. Zna se jedino da Vlada dionice neće prodavati putem berze, već će prodaja ići direktnom nagodbom. 

Ekonomski stručnjaci su ranije upozorili da dionica u Energopetrolu realno vrijedi oko 50 KM, pa podizanje cijene sa 2,3 na bilo koju cijenu ispod te i neće biti nekakav uspijeh. Ipak, da bi u javnosti stvorili atmosferu da su sa Inom dogovorili dobre uslove prodaje dionica, glavni Vladin pregovarač Suvad Osmanagić, savjetnik premijera Fadila Novalića, rekao je da ukoliko im Vlada proda dionice, iz Ine će odustati od arbitraže pred sudom u Francuskoj teške više od 40 miliona KM ali i to da će Ina odustati i od hotela Maršal na Bjelašnici. Sabere li se sve skupa, Vlada neće dobiti samo novac od dionica, nego i vrijedan hotel i rješavanje višemilionske tužbe koja im 'visi za vratom'.

Novinska agencija Patria došla je u posjed dokumentacije koja otkriva da Maršal nije ostao kao dio Energopetrola nakon privatizacije, odnosno ulaska Ine u ovu kompaniju. Maršal i jeste u vlasništvu Vlade Federacije. Priča da će Ina odustati od ovog hotela  u najmanju ruku je čudna. Iz Vlade nisu objasnili kako iz Ine misle odustati od nečega što i nije njihovo. 

- U postupku privatizacije – dokapitalizacije državnog kapitala društva Energopetrol Vlada FBiH je svojom odlukom o identifikaciji, isknjižavanju i prenosu imovine privrednog društva Energopetrol preknjižila investiciona ulaganja u Hotel Maršal u korist Federacije BiH. Nakon toga je Vlada FBiH ugovorom od 4. decembra 2006. investiciono ulaganje u hotel Maršal prenijela na privredno društvo Terminali FBiH (kompanija u vlasništvu Vlade FBiH op.a.), i isto nije ušlo u kapital Energopetrola prilikom dokapitalizacije (prodaje Ini op.a.) koju je uradila Agencija za privatizaciju FBiH – navodi se, između ostalog u informaciji o statusu hotela Maršal.

I u registru privrednih subjekata navodi se da su osnivači hotela Maršal Vlada FBiH i Kanton Sarajevo.
Također, i u Skupštini Kantona Sarajevo nedavno se raspravljalo o hotelu Maršal. Kako sada stvari stoje sve su prilike da će se Maršal pripojiti preduzeću ZOI'84. Vlada KS na sjednici 13. oktobra zadužila je Ministarstvo privrede da sa preduzećem ZOI'84 napravi detaljnu analizu o procesu pripajanja Maršala ovom preduzeću ili drugu mogućnost funkcionisanja hotela, ali ni u jednom dijelu se ne spominje Ina ili bilo kakvo pravo Ine u hotelu Maršal, piše Patria.
 
 (NAP)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.