24.11.2016. 9:23
4
Dogs Trust: Analiza brojanja pasa u Sarajevu pokazuje da je za efikasno rješenje neophodna kombinacija masovne sterilizacije sa ostalim mjerama zakonskog Sistema
Analiza brojanja pasa u Sarajevu u proteklih 5 godina pokazuje da je masovna sterilizacija dosegla najveće rezultate koji su mogući bez provođenja i drugih zakonskih mjera neophodnih za efikasno i trajno rješenje problema pasa lutalica

Od  kako  je  počelo  godišnje  brojanje  pasa,  najveći  broj  zabilježen  je  2013.  godine  kada  su rezultati  pokazali  približno  12.400  pasa  na  ulicama, dok se dvije godine nakon provođenja kampanja  masovne  sterilizacija  pasa  lutalica  koje  finansira  Fondacija  Dogs  Trust,  2015. Godine,ovaj broj se smanjio na približno 7.600, što je predstavljalo pad za 38%!

Blago povećan broj pasa  koji  je  u  junu  ove  godine iznosio približno 9.800,  umjesto  nastavka opadajućeg trenda  koji  je  bio  za  očekivati  s  obzirom  na  još  intenzivniji  tempo  i  značajne rezultate masovne  sterilizacije,  indikator  je  stalnog  priljevanja  novih  nezbrinutih  pasa  kroz napuštanje i neregistrirani uzgoj pasa, te dovoženje pasa lutalica iz drugih regija u Sarajevo.

Vrijedna podrška kroz finansiranje masovne sterilizacije u koju je Fondacija do sada uložila oko 5.5 miliona konvertibilnih maraka, može se iskoristiti do maksimuma samo ako se kombinira sa dosljednim  i kontinuiranim  provođenjem  sistemskih  mjera  odgovornog  vlasništva  tj. sankcioniranja neodgovornog  vlasništva,  te  s  uspostavom  zakonskog,  tranzicijskog  skloništa, provođenjem sistemskog udomljavanja pasa i drugih propisanih mjera.Problem pasa lutalica bit će na putu ka jedinom mogućem trajnom i održivom rješenju samo ako se uspostavi i počne provoditi zakonski zasnovan sistem za upravljanje popluacijom pasa.

Fondacija  u  tom  smislu  snažno  pozdravlja  inicijativu  lokalnih  vlasti  u  Sarajevu  za  ovakvim pristupom,  što  bi  značilo  prekretnicu  u  rješavanju  ovog  važnog  pitanja,ne  samo  za  grad  i kanton, već i za cijelu zemlju. Prema  našim  informacijama,  i  druge  regije  se  počinju uključivati u  uspostavu  sistemskog rješenja,a podrška Fondacije se rapidno širi da potpomogne u tome, te bi model iz Sarajeva koji je u fokusu podrške Fondacije već petu godinu, mogao poslužiti kao dobro ucrtan put ka rješenju problema u cijeloj zemlji.

Dok nastavlja sa značajnom podrškom kroz programe koji već godinama podupiru uspostavu ovog sistema, Fondacija je spremna na produbljavanje podrške lokalnim vlastima i zajednici u ovom, za problem pasa lutalica, historijskom procesu. Ako se psi više ne razmnožavaju, ako nema novog napuštanja i nekontroliranog uzgoja pasa, te ako  se  uspostavi  sistem  udomljavanja  i provedu  druge zakonske  mjere,  na  ulici  će  samo privremeno  ostati  zdravi,  socijalizirani, sterilisani  psi.

Nakon  što  se  njihov  relativno  kratki životni  vijek  završi,  uz  dalje  kontinuirano  provođenje sistema  i  sprečavanje  dovoza  pasa  iz drugih regija, problem će sigurno biti potpuno riješen i više se nikada neće vratiti. Nasuprot tome, svjedoci smo da je nakon i dugogodišnjih najava o rješavanju problema na ovaj ili  onaj -nesistemski  način,  sedam  godina  nakon  usvajanja zakona,  problem  i  dalje  uveliko prisutan.Cjelokupna analiza potvrđuje da je kombinacija sterilizacije i ostalih mjera u sistemu ključ za trajno rješenje, te garant da se problem neće vratiti.Fondacija Dogs Trust finansira brojanje pasa lutalica u Sarajevu još od 2012. godine koje se provodi prema metodologiji usavršenoj u zemljama sa sličnim problemima, što i omogućava analizu broja pasa lutalica u gradu Sarajevu u rasponu od zadnjih pet godina. 


(Dogs Trust)

4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.