20.12.2016. 17:02
0
Dan rudara u RMU Zenica obilježava se skromnije nego prije
Dan rudara u zeničkom Rudniku mrkog uglja, koji zapošljava 1.466 radnika i posluje u sistemu Elektroprivrede BiH, ove godine obilježava se skromnije nego dosad.

Na spomen-obilježje poginulim rudarima, u parku ispred hotela „Rudar“, položeno je cvijeće u znak sjećanja na sve komorate koji su poginuli u proteklim ratnim dešavanjima. Tradicionalno s ovim rudarskim praznikom se od radnih aktivnosti oprašta grupa rudara, koji su ostvarili uvjete za penziju, a ove godine je u penziju ispraćeno 65 rudara.

Govoreći o poslovnoj godini, koja je na izmaku, direktor Nisvet Topalović kazao je da se "može ocijeniti kao relativno zadovoljavajuća uzimajući u obzir proizvodne rezultate".

Rudnik Zenica nije uspio da ostvari svoj plan od 320.000 tona uglja, koji je realiziran s oko 96 posto zbog problema koji opterećuju proizvodni i tehnološki lanac u jamama. Ipak, istaknuto je da se s proizvodnjom može biti zadovoljno, s obzirom na poteškoće, ali da finansijski efekti nisu očekivani što koči sve razvojne planove ovog ugljenokopa.

Od naredne poslovne godine zenički rudari očekuju puno, jer se u drugoj polovini očekuje završetak instaliranja novih jamskih iskopnih mašina i prelazak ne eksplotaciju uglja s tehnologijom "širokog čela" u jami Raspotočje, koja raspolaže s velikim ugljenim zalihama. Pored ove proizvodnje zenički rudari puno očekuju i od završetka izrade glavnog projekta za površinski kop Mošćanica, koji bi trebao da poveća ukupne proizvodne rezultate Rudnika mrkog uglja Zenica, ali i zapošljavanje nove radne snage.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.