23.12.2016. 12:11
4
Iz MUP-a KS poručuju: Vjerovatno ima zloupotrebe vozila sa rotacijom, ali mi nismo zabilježili takve slučajeve
Velika polemika se vodi oko toga ko sve ima pravo da u Bosni i Hercegovini koristi rotaciona svjetla, s obzirom da se ovaj zakon nerijetko zloupotrebljava. U Srbiji je, primjera radi, nedavno otkriveno da pojedini manje poznati političari i pjevači sa estrade kupuju tzv. "treptače" za 20 eura kako bi tako imali omogućen prolazak kroz gužve.

Jučer smo pisali na ovu temu, a cijelu priču možete pročitati OVDJE.

Danas smo dobili odgovore od MUP-a KS ko sve ima pravo da koristi ovakvu vrstu pogodnosti, da li su zabilježeni slučajevi zloupotrebe, te kakve su kazne za prekršioce zakona.

Odgovore od strane MUP-a KS smo dobili danas (23.12.), pa ih naknadno objavljujemo. U Ministarstvu saobraćaja KS su nam potvrdili da se spomenuta problematika, barem na području Kantona Sarajevo, tiče isključivo MUP-a KS.

"Policijski službenici mogu koristiti rotaciona svjetala na službenim vozilima, kada preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, tj. kada preduzimanje tih mjera i radnji zahtjeva hitnost u postupanju. Odredbama člana 126 stav (1) ZOOBS-a na putevima u BiH propisano je:

Na vozila službe hitne pomoći, vatrogasna vozila i vozila policije i sudske policije, vojna vozila i vozila Državne granične službe BiH, kad posebnim uređajima daju svjetlosne i zvučne znakove, ne primjenjuju se odredbe o ograničenju brzine,  zabrani preticanja i obilaženja kolone vozila i zabrani presijecanja kolone pješaka.

Ta vozila imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na sva druga vozila osim u odnosu na vozila pod pratnjom i vozila koja se kreću raskrsnicom na kojoj je saobraćaj regulisan svjetlosnim saobraćajnim znakovima ili znakovima ovlaštenog lica, pod uslovom da ne ugrožavaju sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Vjerovatno da ima zloupotrebe ove vrste ovlasti, kako ste je vi nazvali, međutim u MUP-a Kantona Sarajevo nema zabilježenih slučajeva zloupotrebe ovlaštenja koja su propisana Zakonom.

Policijski službenici nadležnog ministarstva unutrašnjih poslova dužni su sankcionisati svakog učesnika u saobraćaju koji postupa suprotno odredbama ZOOBS-a na putevima u BiH, pa tako i vozače vozila sa prvenstvom prolaza ukoliko krše Zakonom propisane odredbe.

Kazna za vozače koji neovlašteno postavljaju uređaje za davanje posebnih svjetlosnih i zvučnih signala, je novčana kazna u iznosu od  100 do 300 KM, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od jedan do četiri mjeseca i  jedan kazneni bod"
, rekli su za Source.ba portal iz MUP-a KS.

Novinar: Haris Ahbabović

 
4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.