24.12.2016. 20:10
4
Za praznike Sarajlije i gosti pod "terorom" Vlade KS: Turisti, dođite pješke i ponesite maske
Odluka Operativnog štaba Vlade Kantona Sarajevo da se od 7 sati ujutro 25. decembra uvede mjera zabrane za vozila čija registracija završava parnim brojem, a od ponoći za vozila sa neparnim brojem šokirala je Sarajlije, piše bh. novinska agencija Patria.

Razloga je više, ali posebno zbog datuma početka primjene na najradosniji katolički praznik Božić. Društvene mreže usijale su se od komentara te su upitali da li je ovaj teror nad građanima poklon vlasti za predstojeće praznike.

Uzimajući u obzir da je već danima prekomjerno zagađen zrak u Sarajevu nameće se pitanje da li je ovakva iznenadna odluka donesena bez konsultiranja struke ili su članovi Operativnog štaba univerzalni znalci iz svih oblasti.

Isti taj Operativni štab donio je oduku da se građani besplatno voze tramvajima i trolejbusima GRAS-a sve dok traje uzbuna, a naveli su i kako će biti povećan broj tramvaja i trolejbusa. O kakvoj besplatnoj vožnji govore vlasti KS kad se zna da se propuštaju hiljade redovnih vožnji pa građani koji imaju kupljene kupone još su prinuđeni pješačiti ili plaćati taksi.

Vlada KS ovim je potezom, za kraj ionako teške i mučne godine, građane „počastila“ sa zabranom slobodnog kretanja, posjetama za praznike, vođenjem normalnog života u metropoli. 

Nakon što su nizom svojih nesposobnih i neadekvatnih poteza skoro uveli policijski sat zbog narušene sigurnosne situacije u Sarajevu, pa se građani s prvim mrakom već zatvaraju u stanove i kuće, Vlada KS otišla je i korak dalje pa nam kretanje onemogućila danju.

Krajnje je licemjerno ovu mjeru prikazivati kao rješenje trenutne situacije, jer ovaj problem sa zagađenjem zraka nije od jučer. Godinama su vlasti upozoravane na crni scenario i gušenje građana, a u vrijeme kada je trebalo razmišljati o adekvatnim mjerama premijer, ministri i vlast je boravila na luksuznim destinacijama širom svijeta. 

Ovaj nepromišljeni potez Vlade KS upravo će najviše koštati građane koji su za registraciju svojih vozila platili visoku cijenu uključujući i brojne naknade za zaštitu okoliša, vode i ine takse. Ne treba isključiti mogućnost brojnih tužbi i zahtjeva za povrat novca s obzirom na zabranu korištenja vozila.

Iz ove perspektive čini se besmisleno izdvajanje 250.000 KM iz budžeta za koncert Dine Merlina za Novu godinu, a što su čelnici Grada i Kantona pravdali višestrukim vraćanjem u budžet dolaskom turista, trošenjem novca, smještajnih kapaciteta... Jedino što sada fali jeste poruka dobrodošlice: „Dođite pješke i ponesite maske. Vaše Sarajevo.“

Od spektakla godine dobili smo bruku godine. Možda ipak i bude onih koji će pod maskama horski pjevati s Merlinom: "Pala magla do pola Sarajeva..."

(Patria)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.