28.12.2016. 10:41
0
FHMZ: Niže koncentracije zagađujućih materija u zraku, od petka porast
Nakon nekoliko dana izuzetno visokih vrijednosti koncentracije štetnih materija u Federaciji BiH došlo je do naglog pada na svim mjernim mjestima. Relativno povoljni metorološki uslovi sa aspekta kvaliteta zraka, potrajaće još danas i sutra, a od petka se očekuje ponovna postepena stabilizacija atmosfere i vjerovatni porast koncentracija, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

"Jutros na svim mjernim mjestima osim u Živinicama bilježimo mnogo niže koncentracije zagađujućih materija. U Zenici su koncentracije sumpordioksid višestruko niže nego jučerašnje, a i koncentracije prašine su prilično niske. Do kraja dana i sutra se mogu očekivati prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija, no u znatno manjem obimu nego je to bilo prethodnih dana", navode iz FHMZ-a.

Prema podacima FHMZ-a, u utorak je kvalitet zraka ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji BiH. Jak vjetar je puhao na visini i dva dana ranije, međutim nije se spuštao u kotline kako bi rastjerao polutantima zagađeni zrak sve do jučer.

Srednje dnevne koncentracije pojedinih zagađujućih materija bile su i jučer vrlo visoke u svim gradovima iz kojih FHMZ prikuplja podatke.

Tako je u Zenici jučer ponovo zabilježeno prekoračenje propisanih graničnih vrijednosti sumpordioksida, i lebdećih čestica, slično kao i u Tuzli i Živinicama. U Sarajevu su bilježeni jako visoki dnevni prosjeci lebdećih čestica. Slično je bilo i ostalim gradovima. Ipak, jučerašnji prosjeci su bili niži za 20-30 posto odnosu na prethodni dan.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.