3.1.2017. 15:08
1
U sarajevskim apotekama blokirao program: Građani od jutros ne mogu podići lijekove!
Širom Kantona Sarajevo jutros je bilo nemoguće podići lijekove u apotekama, jer program putem kojeg se na osnovu zdravstve knjižice podiže terapija ne radi, piše novinska agencija Patria.


Hronični bolesnici koji putem elektronskih recepata podižu svoju terapiju jutros su bili prinuđeni ili kupiti potreban lijek ili jednostavno ne uzeti terapiju, što može biti pogubno kod nekih bolesti.

- U Apotekama Sarajeva su me jutros obavijestili da im ne radi program i da nisu u mogućnosti da mi daju potrebne lijekove. Pitala sam ih šta da radim, ali ljudi ne znaju. Jednostavno prinuđena sam, iako penzioner, da kupim lijekove, jer terapiju moram uzeti – kazala je jedna Sarajka za Patriju.

Iz Apoteka Sarajevo potvrđeno nam je da kompjuterski program nije radio, jer je firma koja održava server imala veći kvar jutros. Tek iza 13 sati uspjeli su otkloniti kvar, te već sada pacijenti mogu podići lijekove. Osim Apoteka Sarajevo ni druge ugovorne Apoteke nisu mogle izdavati lijekove.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja KS neradni je dan, pa se na naše pozive niko nije javio.

Primjena elektronskih recepata u apotekama koje posluju u sastavu Javne ustanove (JU) "Apoteke Sarajevo" počela je s radom 09. 04. 2015. godine i to za sve građane koji su osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Ova usluga je omogućena u okviru pilot-projekta pod nazivom "Elektronski recept" koji se implementira u zdravstvenom sistemu KS kao dio strateškog on-line informacionog sistema. 

(NAP)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.