15.1.2017. 9:56
2
Dva brata zatvorili firmu u Munchenu: Vratili smo se iz Njemačke jer želimo pomoći mladima da ne odlaze jer svaki rad u tuđini, u konačnici ima i neku drugu cijenu
Dva brata – Luka i Miroslav Šošić, učinili su upravo suprotno od onoga čemu posljednjih godinu dana svjedočimo na krajnjem istoku Hrvatske. Svoj su dobro uhodani posao u Njemačkoj ugasili i – prenijeli ga u Osijek. Hrabro, optimistično i s jasnom porukom – želimo pridonijeti gospodarstvu istočne Hrvatske, piše Glas Slavonije.

Obitelj Šošić ratna su zbivanja iz rodne Bosanske Posavine potjerala na različite strane. Luka se kao stariji brat konačno nastanio u Osijeku 2006. godine i ovdje radio na različitim poslovima. Našao je pri tome vremena i volje volontirati u Rijeci ljubavi. Sve to vrijeme mlađi je brat Miroslav kao devetogodišnjak završio u Njemačkoj, ondje se školovao te naposljetku stekao i majstorsko zvanje za vodoinstalatera, grijanje i geotermiju. Pet godina u Njemačkoj je imao vlastitu tvrtku, poslovao je na području Münchena i zapošljavao šest radnika. Posljednjih godinu dana i brat Luka mu se ondje pridružio. No, onda je pala odluka, vraćaju se u Osijek i ovdje će, dakle na hrvatskom tržištu, ponuditi znanje i iskustvo koje imaju.
 
Posljednjih dana prošle godine registrirali su tvrtku Thermolife, sa sjedištem u Osijeku.

– Nismo došli nikome uzeti posao, nego ponuditi ovom tržištu onoga što nema, a to su nova saznanja i praksa oko primjene geotermije u sustavu grijanja, odnosno hlađenja – kazuje Miroslav.

Raspolažu iskustvom i znanjem, ne samo u izvođačko-monterskom dijelu posla, nego i u projektiranju i dimenzioniranju instalacijskih sustava za grijanje kod novogradnje, odnosno prilagođavanje postojećih sustava grijanja. Posebice oko sustava korištenja topline iz dubine tla, te kontolirane izmjene zraka u prostorijama, pri čemu se upuhivanjem svježeg zraka ne gubi temperatura.

I dobar tajming su odabrali jer upravo se u Hrvatskoj uz sve veću financijsku podršku lokalnih i državnih institucija potiče lokalno stanovništvo i gospodarstvo na mjere energetske učinkovitosti.

– Ali razlog našeg povratka temelji se i na težnji da na neki način zaustavimo odlazak mladih. I mi smo spremni kroz zapošljavanje i mentorstvo obrazovati mlade ljude i stvoriti uvjete da oni ostanu ovdje. Jer svaki rad u tuđini, koliko god to atraktivno izgledalo, u konačnici ima i neku drugu cijenu – kazuje Luka.

I iako su na tržištu samo dva-tri tjedna, već su angažirani, rade na novom objektu na širem zagrebačkom području. Naime, braća Šošić odmah su pokazali naučenu njemačku učinkovitost. Prvo su pronašli posao koji će raditi, a tek onda osnovali tvrtku…

Nije bez razloga što su oba brata završila upravo u Osijeku. Naime, igrom slučaja obojica su oženili – Slavonke. Miroslava je dodatno opčinio Osijek kada je dolazio kod brata u posjet. A kako i sami dolaze iz obitelji s mnogo braće i sestara, lijepo je za vidjeti i da je obiteljski dom obojice braće pun male djece. A i to je ono što Hrvatskoj nedostaje, zaključuje Glas Slavonije.

(Merima Druškić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.