27.2.2017. 20:26
0
Narodna skupština RS-a zatražila ukidanje institucije visokog predstavnika za BiH
FOTO: Novo vrijeme
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) večeras je usvojila zaključke kojim, između ostalog, traže ukidanje institucije visokog predstavnika za BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a na kojoj se raspravljalo o "Informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore" poslanici su završili glasanjem o 12 zaključaka o kojima su razgovarali poslanički klubovi u NSRS.

Za usvajanje zaključaka glasalo je 46 poslanika dok je 23 bilo suzdržanih, a poslanici koalicije Domovina nisu prisustvovali ni raspravi ni glasanju.

Uprkos pozivima na jedinstvo tokom današnje sjednice, poslanici opozicije nisu glasali za usvajanje zaključaka jer se prethodno nisu usaglasili o zaključku kojim bi NSRS pozvala sve predstavnike RS-a u zajedničkim institucijama da iskoriste pravna i politička sredstva u cilju onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou BIH, sve dok se ne riješe vitalna pitanja RS-a, kao što su akta u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga pitanja.

Ovaj zaključak usvojen je zajedno sa 11 ostalih, glasovima vladajuće koalicije u RS.

"NSRS odbacuje i oštro osuđuje odluku bošnjačkog političkog rukovodstva u BiH da pokrene reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, koja je donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH. Smatramo da ova odluka predstavlja najdirektnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma", zaključila je NSRS.

NSRS smatra, zaključeno je, da ovakav način donošenje odluka, "navodno u ime BiH, kojim se služe predstavnici bošnjačkog naroda, a bez poštivanja procedura predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom bez učešća drugih konstitutivnih naroda, zahtijeva hitno i jasno reagovanje međunarodne zajednice, odnosno zemalja koji su garanati Dejtonskog sporazuma".

Entitetska skupština RS-a stava je, jedan je od zaključaka, da se zbog navedenog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva još jednom potvrdila neophodnost da je za odluke od vitalnog interesa za RS i srpski narod, potrebno dobiti saglasnost institucija i organa RS kako bi dejtonski položaj RS-a kao i prava i položaj srpskog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

"NSRS apeluje na sve političke aktere u RS da o svim pitanjima od posebnog značaja za RS pokažu neophodno jedinstvo, ozbiljnost i odgovornost prema RS", glasi jedan od zaključaka.

Narodna skupština RS, navdeno je, čvrsto stoji na odbrani pozicije odbrane slova Dejtonskog sporazuma i prava koja RS po tome pripadaju, te ukazuje na neophodnost donošenja akta o Ustavnom sudu BiH i pokretanju parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

NSRS je zadužila Vladu RS da u saradnji sa predstavnicima RS na nivou BiH, a u cilju jačanja evropskog puta pripreme odgovor RS-a na sva trenutna pitanja koji će biti upućeni svim relevantnim međunarodnim insitucijama.

"Narodna skupština RS odbacuje praksu jednostranog odlučivanja i uzurpaciju zajedničkih organa BiH", zaključeno je na sjednici.

NSRS smatra, ocjenjeno je, da je Bakir Izatbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH "prekršio Ustav BiH i traži pokretanje krivične ogdovornosti protiv svih koji su učestvovali u pokretanju revizije".

Narodna skupština RS traži od institucija na nivou BiH i FBiH da ispune sve mjere iz pisma namjere je su preduslov za realizaciju Reformske agende na putu ka Evropskoj uniji. Prema posljednjem zaključku NSRS smatra da je na putu ka Evropskoj uniji neopravdano dalje postojanje visokog predstavnika za BiH i traže ukidanje ove insitiucije.

Poslanicima u Narodnoj skupštini RS obratili su se Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, predsjednik RS i Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ivanić je rekao da će dugotrajno ostati posljedice načina po kojem jedna strana u ovom slučaju - bošnjačka, pokušava da zloupotrebi institucije BiH isključivo u svom interesu.

Dodik je istakao da ovo "nije izlovani potez nego jedinstvena politika od 1992. godine po kojoj Srbi treba da budu optuženi za genocid", kao i da bošnjačka politika mora biti odbačena, jer u praksi pokušava da se nametne majorizacija u BiH.

Prema riječima Bosića srpski predstavnici u BiH treba da donesu odluku da li su za očuvanje Dejtonskog sporazuma i status RS u tom okviru, jer mnogo je onih koji neskriveno žele da Dejton bude srušen i da BiH bude postavljena na nekim novim osnovama.

Posebnu sjednicu napustili su poslanici Kluba koalicije Domovina jer smatraju da ova tematika nije trebala da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a.

(Anadolu Agency / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.