1.3.2017. 9:47
0
Čampara očekuje podršku Nacrtu zakona o prijevozu opasnih materija u Domu naroda
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da na jedinstven način treba pravno urediti pitanje prijevoza opasnih materija u Federaciji BiH.

U tom cilju očekuje da će u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatiti Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija, koji je prošle godine usvojio Predstavnički dom.

Na osnovu toga, kaže, bit će omogućeno da se pristupi izradi prijedloga zakona, kojim se reguliraju uvjeti za njihov prijevoz u cestovnom, željezničkom, zračnom i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima.

Također, uređuju se dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje učestvuju u tom prijevozu, uvjeti za ambalažu i vozila.

- Ova obaveza proizilazi iz Sporazuma o pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, te je navedeno pitanje potrebno uskladiti s direktivama Evropske unije. To omogućava državi slobodno kretanje putnika i robe na nediskriminirajućoj osnovi - kazao je Čampara.

Važeći propisi koji reguliraju prijevoz opasnih materija na području FBiH nisu usklađivani s izmjenama i dopunama međunarodnih ugovora koji se dorađuju svake druge godine.

Zakon je, kako ističe, neophodan na području Federacije jer na državnom nivou ne postoji, dok je takav propis donesen u Republici Srpskoj.

- Za provođenje ovog zakona u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine potrebno je osigurati novčana sredstva za plaće državnih službenika koji rade na rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za prijevoz opasnih materija i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora (ukupno sedam izvršilaca) i ta sredstva su već utvrđena i planirana budžetom Federacije BiH - dodao je Čampara u izjavi za Fenu.

Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije u rasponu od 500 do 50.000 KM u zavisnosti od počinioca i vrste počinjenog prekršaja.

Do sada je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova proučilo sve primjedbe i sugestije iznesene od nadležnih organa (ukupno 98) te je većinu tih sugestija prihvatilo da bi u Federaciji zakonski bio reguliran prijevoz opasnih materija.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.