14.3.2017. 9:13
2
Sarajevo: Inspekcija u tramvajima i trolejbusima
Početkom februara 2017.godine Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izvršila je pojačanu kontrolu higijenskih uslova u vozilima javnog gradskog prevoza na području šest općina Kantona Sarajevo i to: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća.

Kako se navodi u njihovom saopćenju, kontrolom je bio obuhvaćen tramvajski, trolejbuski, kombi i autobuski saobraćaj, putnička stajališta, službe za održavanje i higijenu u javnom prevozu, te nadležne službe za provođenja opštih mjera u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti, prenosi N1.

Inspekcijskim nadzorom utvrđena su mehanička oštećenja opreme i površina u svim vozilima GRAS-a (sjedišta, rukohvati, podne površine). Utvrđeno je da se kruti otpad nakuplja tokom prevoza putnika u vozilima, koji se po dolasku na glavni terminal čisti prije prijema putnika u vozila.

Sva vozila posjeduju dokaze o mjesečnoj dezinfekciji, koji se nalaze u vozilima, kako je zakonski predviđeno. Konstatovano je i da se redovne evidencije o održavanju vozila vode u službenim prostorijama GRAS-a, u zavisnosti od vrste saobraćaja.

Na osnovu utvrđenog stanja postupajući inspektor naložio je sanaciju oštećenih površina, generalno mehaničko čišćenje, pojačane mjere tekuće dezinfekcije i obezbjeđenje funkcionalne službe za održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uslova u vozilima. Izvršenje upravnih mjera naloženo je rješenjem postupajućeg sanitarnog inspektora. Ako subjekat nadzora ne postupi po rješenju, odnosno ne ukloni utvrđene nedostatke u ostavljenom roku, inspektor će poduzeti prekršajne mjere u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS, zbog neizvršenja rješenja, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

(Merima Druškić)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.