14.5.2017. 18:31
0
UNSA: Redovni studenti samo će jednom moći obnoviti godinu
Prijedlog zakona o visokom obrazovanju naći će se pred zastupnicima Skupštine KS 24. maja, iako nijedan prijedlog od 84 koje je uputio Senat UNSA-e za poboljšanje zakona nije razmatran, piše agencija Patria. Iz Ministarstva je obrazloženo da su zakasnili sa predajom svojih prijedloga. Zanimljivo je da su prihvaćeni prijedlozi koji su stigli do 3. februara iako je Komisija koja je pregledala pristigle materijale formirana tek u drugoj polovini februara.

Prema Prijedlogu zakona, iako je Senat tražio izmjenu ovog dijela, redovni studenti koje finansira osnivač imaju pravo u toku prvog ciklusa studija jednom obnoviti godinu.

- Ukoliko redovni student više od jednom obnavlja godinu studija u toku prvog ciklusa studija  gubi status budžetski finansiranog studenta, ali može studij nastaviti u statusu redovnog samofinansirajućeg studenta.

Ovakvo zakonsko rješenje utjecat će na povećanje broja studenata koji odustaju od studija zbog nemogućnosti finansiranja. Iznenađuje izostanak reakcije studenata na ovu odredbu zakona iako se tiče nekoliko hiljada studenata koji imaju status redovnog.

Također, ostaje nejasno kako će se ispoštovati član 175. Prijedloga zakona koji se tiče zdravstvene zaštite studenata kada je u Skupštini KS usvojen Plan restruktuiranja zdravstvenih ustanova čime se gasi Studentska klinika.

Dalje, kao jedan od najproblematičnijih članova zakona na koji godinama već upozoravaju iz akademske zajednice je i sastav UO UNSA-e. Predlagač je u zakonu predvidio isti sastav UO kao i godinama unazad, tako da od 11 članova šest imenuje Vlada KS, a ostale od kojih je najmanje jedan predstavnik studenata imenuje Senat. Predsjednik UO UNSA-e imenuje se iz reda predstavnika osnivača.  

Rektor Škrijelj za agenciju Patria kazao je da je prijedlog Senata bio da se u UO imenuju 4 člana ispred Vlade KS kao osnivača umjesto šest kako je do sada bio slučaj, te jedan predstavnik studenata i šest članova koje bi imenovao Senat UNSA što je ukupno 11 članova.

Na ovaj način kakav je sada, gubi se autonomija univerziteta, a na šta već godinama upozoravaju iz akademske zajednice.

Senat je tražio ukidanje ocjenjivanja završnog rada s obzirom da student odbrani rad ocjenom 9 ili 10, a tokom školovanja ima prosjek 6,5. Zatraženo je da se završni rad u okviru prvog, drugog i trećeg ciklusa studija ocjenjuju sa „uspješno odbranio“ ili „nije odbranio“. U Prijedlogu zakona ostalo je da se završni radovi ocjenjuju od 10 do 5, odnosno od A do F.

Kako je pojasnio Škrijelj, akademska zajednica i Senat UNSA-e neće odustati te će svoje primjedbe iznijeti na zajedničkoj sjednici Senata, premijera KS Elmedina Konakovića (SDA), predstavnika studenata i resornog ministra u utorak 16. maja.

- Imamo veliko razumijevanje premijera Konakovića i kazao je da će sve pozitivne primjedbe uvažiti. Mi smo direktni konzumenti ovog zakona i najviše nam je stalo da se poboljša tekst zakona.

Škrijelj je dodao da je potreban kvalitetan zakon o visokom obrazovanju kako bi se riješila sva važna pitanja za 2.600 uposlenih i 30.000 studenata. Dodao je da ukoliko ne budu prihvaćeni prijedlozi Senata pokazat će se sva neozbiljnost onih koji su odgovorni za kreiranje zakona.

Škrijelj je kazao i da ga je razočarao resorni ministar Elvir Kazazović od kojeg je očekivao veću podršku, naročito jer je i sam profesor te će jednog dana kada ne bude više ministar i sam osjetiti manjkavosti zakona.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.