17.5.2017. 18:08
0
Završena prva faza istrage o avionskoj nesreći u Mostaru
Postupajući u skladu sa odredbama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 39/09), odmah nakon saznanja o nesreći, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je formiralo Komisiju za provedbu istrage avionske nesreće.

Zadatak Komisije je provedba svih radnji i aktivnosti u skladu sa Pravilnikom o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata (˝Službeni glasnik BiH˝, broj 30/14), Aneksom 13 Konvencije o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (˝Čikaške konvencije˝) i Dokumentom ICAO broj 9756, u cilju utvrđivanja uzroka nesreće i konačnog cilja sprječavanja nesreća ili incidenata, a ne određivanje bilo čije krivice ili odgovornosti.

Komisija je okončala prvu fazu istrage, koja podrazumijeva provedbu uviđaja na mjestu nesreće i prikupljanje dokaza, izjava i dokumenata. Međutim, prikupljene informacije u ovoj fazi istrage ne mogu biti objavljene javnosti, a Komisija nastavlja rad na analizi prikupljenih dokaza, raspoloživih dokumenata i svih činjenica iz kojih će se moći izvesti zaključak o okolnostima koje su uzrok nesreće.

Nakon utvrđivanja preliminarnih rezultata istrage, Ministarstvo će javnosti učiniti dostupnim činjenice utvrđene istragom.

Ministarstvo drži potrebnim istaći da su jedine zvanične informacije o ovoj nesreći informacije koje je javnosti dostavilo ili predstavilo Ministarstvo, te se u cijelosti ograđuje od neargumentiranih izjava i komentara pojedinaca ili tijela vezanih za ovu nesreću, navodi se u saopštenju Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.