26.5.2017. 13:29
13
Izetbegović: SDA je glavni stub stabilnosti u BiH
Stranka demokratske akcije će nastaviti beskompromisnu borbu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija države Bosne i Hercegovine - poručio je danas predsjednik SDA Bakir Izetbegović u svom govoru na svečanosti obilježavanja 27. godišnjice ove stranke.

Istakao je između ostalog da je vrijeme kada je mir u BiH čuvalo 60.000 stranih vojnika i kada su reforme forsirali moćni visoki predstavnici, poput Paddyja Ashdowna koji je znao u jednom danu smijeniti 60 neposlušnih političara u RS-u, iza nas.

-Danas je sve na nama, na domaćim akterima. I glavni stub stabilnosti je ponovo SDA, koja vodi realnu politiku, ne daje lažna obećanja, ne obećava nemoguće, čuva stabilnost u zemlji i postepeno pomjera stvari u pozitivnom smjeru. Većina ostalih političkih aktera se bori ili za postizanje ratnih ciljeva, ili se bori za vlast varajući narod da se bori za njegov interes. Analizirajte riječi i postupke glavnih političkih aktera u BiH, i uvjerićete se da je upravo ovako - ocijenio je Izetbegović.

Kako je naveo, SDA je jedina ozbiljna patriotska snaga, "političko vezivo koje može održati integritet ove zemlje i omogućiti napredak reformi". 

-Nosimo tri tereta koja su direktna posljedica rata: jedan je segregirano i emotivno podijeljeno društvo triju konstitutivnih naroda koji su agresijom na BiH bili uvedeni u međusobne sukobe; drugi je podjela zemlje na entitete, kantone i distrikt, tako da BiH ima 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela u kojima sjedi preko 600 parlamentaraca, 14 vlada u kojima dužnost obnašaju 153 ministra, a koalicije su sastavljene od 3 do 5 raznorodnih političkih stranaka, i svaka od njih može zaustaviti procese. U Hrvatskoj je bila neodrživa koalicija od dva ideološki bliska partnera, i u posljednjih godinu dana vlade su dva puta padale. U BiH održavamo koaliciju 4 partnera iz 3 naroda. Treći teret je također posljedica rata - ogroman broj poginulih, ranjenih, demobilisanih koji su prioritet SDA. Izdvajamo iz federalnog budžeta 650 miliona KM godišnje u ove svrhe, najviše u regionu po glavi stanovnika, sedam puta više od RS - kazao je on.

Izetbegović je dalje rekao da se radi u sve složenijem kontekstu - globalnom, evropskom i regionalnom. Ratovi na istoku, izbjeglička kriza koja generira islamofobiju i jačanje ekstremnih desničarskih partija i pokreta u Evropi, Brexit koji ohrabruje dezintegracijske snage u EU, sve jača pozicija Rusije koja se suprotstavlja NATO-u i sve češće neselektivno staje na stranu svojih favorita na Balkanu, međunacionalne tenzije i kriza vlasti u Makedoniji, pad Agrokora i kriza vlasti u Hrvatskoj, pokušaj puča u Crnoj Gori… sve su to dodatni tereti, kako je ocijenio, koji se interferiraju na kompleksnu strukturu vlasti i odnosa u BiH.

Naglasio je također da SDA poštuje činjenicu da se vlast u BiH, osim na osnovu izbornih rezultata, uspostavlja i na osnovu ustavne pozicije konstitutivnih naroda, Ostalih i građana.

Potcrtavši da će SDA će nastaviti beskompromisnu borbu u zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i institucija države Bosne i Hercegovine, Izetbegović je poručio da će iskoristiti sva Ustavom i zakonom propisana sredstva kako bi se zaštitile ove vrijednosti.

-To smo pokazali aktivnostima protiv referenduma o Danu RS-a, aktivnostima kojima smo štitili pozicije Ustavnog suda BiH, Suda i Tužilaštva BiH. Odluke Ustavnog suda BiH su vrlo važan mehanizam u dosljednom provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Niz uspješnih apelacija nastavio se i u ovom mandatu. Nakon ranijih odluka o ravnopravnosti naroda, državljanstvu, katastru, državnoj imovini i sl. u ovom mandatu su usvojene naše apelacije o neustavnosti 9. januara kao „Dana Republike Srpske“ i o zaštiti bosanskog jezika. Ovo posljednje  je posebno važno za obrazovni proces povratničke djece u RS-u. Sve ove apelacije su podnesene od strane kadrova SDA. Ne možemo se sjetiti niti jedne druge uspješne apelacije podnesene od kadrova neke druge političke stranke - kazao je između ostalog predsjednik SDA.

Također je naglasio da SDA poseban fokus stavlja na odbranu od ugrožavanja sigurnosti i jednakopravnosti povratnika u RS. Nizom pravovremenih reakcija, a zatim i zaključcima Predsjednišva SDA koje je održalo posebnu sjednicu o ovoj temi u Banjoj Luci 5. septembra 2015. godine, stranka se suprotstavila odnosu vlasti u RS-u koji je proizveo izuzetno loše stanje i položaj povratnika u RS, sve učestalije napade na ljude, imovinu i vjerske objekte, diskriminaciju u obrazovnom sistemu gdje, diskriminaciju u zapošljavanju na bazi etničke pripadnosti.

-Unatoč svim problemima s kojima se suočavamo i borimo, struktura SDA koja je okosnica vlasti na svim nivoima, uspijeva osigurati stabilnost prilika u zemlji i voditi procese koji omogućavaju provođenje reformi i ekonomski oporavak. U protekle dvije godine BiH je pokrenuta na putu integracije u EU i NATO, pokrenute su ekonomske reforme, a svi ekonomski pokazatelji su u porastu - istakao je između ostalog Izetbegović.

Navodi da je u protekloj godini učinjen značajan iskorak u implementaciji Reformske agende. Vijeće ministara je usvojilo mehanizam koordinacije koji je bio kamen spoticanja godinama. Riješeno je i pitanje prilagodbe SSP-a. Bosna i Hercegovina je podnijela aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, koja je prihvaćena. U toku je izrada odgovora na Upitnik EU i očekuje se, kaže on, da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status do kraja ove godine. 

Po njegovim riječima, strateški političko-sigurnosni interes Bosne i Hercegovine je da do 2025. postane članica Evropske unije i NATO-a, a SDA će poduzeti sve što je potrebno da se ovi ciljevi i ostvare. Zastoj koji je trajao osam godina kada su u pitanju euroatlantske integracije je prekinut u najvećoj mjeri zahvaljujući, kako je kazao, upravo naporima aktuelnih kadrova Stranke demokratske akcije.

Procesi možda idu sporo, ali Izetbegović naglašava da idu u pravom smjeru.

 - Treba nam više vjere, više samopouzdanja, više sloge i međusobnog poštovanja. Generacija koja je vodila i iznijela historijske procese u posljednjih 27 godina to zaista zaslužuje. Bićemo članicama modernih asocijacija – Evropske unije i NATO saveza. Bićemo to dobrovoljno i ravnopravno, i nikad se više našom sudbinom, životima i ovom zemljom neće vladati ni odakle osim iz nje same. I niko njom neće vladati osim Bosanaca i Hercegovaca. SDA poziva sve u Bosni i Hercegovini  da budemo  složniji i odlučniji, da izgradimo trajan mir i stabilnost, da konačno iskoristimo resurse kojim raspolažemo i  pružimo šansu i jasnu perspektivu našoj djeci u zemlji u kojoj su rođeni - zaključio je Izetbegović.


(Fena/Admir Oručević)

13
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.