28.5.2017. 21:04
7
Sarajevska razglednica: Kad se u srcu šehera sretnu časna sestra i pokrivena muslimanka
Naviknuti na osporavanje, nadaleko čuvene sarajevske multikulture, o kojoj laju sa svih strana, a posebno oni iz zapadne Hercegovine, pred ovim slikama smo zatreptali, ushićeno je naš reporter Adnan Kadić prihvatio se posla i napravio sjajnu seriju razglednica sarajevskog života i multi života, piše “Aura“.

Slika je nastala pred sarajevskom gradskom čeperku od nekoliko stotina kvadratnih metara, na kojem se tačno u podne čuje ezan sa Begove džamije, pa zvona sa Katedrale i Pravoslavne crkve.

Andrić je jednom prilikom rekao da se po ovome i vrijeme u Sarajevu razlikuje, jer svako ima svoje sekunde tačno u podne. Ima istine u tome, ali zar je to najvažnije i najsvetije u gradu u kojem ljudi žive “sarajevski duh“.

Pogledajte kako na sred ulice, u pola bijela dana, sarajevski, mahalski, gotovo sestrinski razgovaraju časna sestra i bula. Slučajno su se srele, slučajno ih je uhvatio objektiv fotoreportera portala “Aura.ba”). Časna krenula u Katedralu, bula u Begovu džamiju.



Obje imaju obaveza. Ipak, lijepa, komšijska riječ je najpreča. Ostale su tu, ćaskajući i gledajući jedna drugu o oči, desetak minuta. A onda se rastale, uz ono obavezno sarajevsko:

“Haj, vidimo se. Prijatno ti. Dođi na kahvu, kavu, kafu….“. Nije izostala ni ramazanska čestitka.

I eto, dok po drugim balkanskim metropolama se svađaju zbog izgradnje džamija i crkvi, u Šeheru na Miljacki i dalje istinskim vjernicima nije tijesno i ne smeta niko nikome.

Ova slika mogla bi biti i bosanski megafon. U dušama Bosanaca ona to i jeste. Ali, narod ne smije da pokaže svoje lice širom BiH. Pogani su vladari. Fašisoidni!


(Admir Oručević)

7
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.