10.6.2017. 14:09
0
Četvrta plenarna sesija PSSEECP-a okončana danas u Zagrebu
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije PSBiH u PSSEECP-a Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Momčilo Novaković i članica Delegacije Hanka Vajzović učestvovali su na Četvrtoj plenarnoj sesiji PSSEECP-a, koja je danas okončana u Zagrebu.

U okviru teme „Veze - saradnja - komunikacija: kako naprijed“, učesnicima se obratio Šefik Džaferović, koji je istaknuo da je Proces saradnje zemalja jugoistočne Evrope otvorio velike mogućnosti za povezivanje članica Procesa, ne samo na političkom, nego i na ekonomskom, sigurnosnom, društvenom i svim drugim područjima koja doprinose ukupnom razvoju i poboljšanju kvalitete života stanovnika ovog dijela Evrope.

Stoga, rekao je on, parlamentarna dimenzija inicijative predstavlja jednu vrstu foruma, na kojima učesnici imaju mogućnost iznijeti viđenje vrijednosti cjelokupne saradnje i načine na koje parlamentrana dimenzija može doprinijeti napretku regije.

Džaferović je poručio da je za BiH ovaj proces komunikacije i razmjene iskustava sa susjedima značajan po tome što u potpunosti odgovara pristupu Evropske unije prema našoj zemlji, dok s aspekta svoje organiziranosti, regulira i potiče jače povezivanje regije.

Po njegovim riječima, vizija BiH kao evropske zemlje je nit vodilja za sve nas, jer evropska perspektiva predstavlja snažno sredstvo za politički i privredni oporavak, bez kojeg dalji napredak nije moguć.

Zato je on izrazio nadu da će aktivnosti u sklopu Procesa pozitivno doprinijeti pretpristupnom procesu, ne samo BiH nego i ostalih zemalja koje nisu članice EU.

Učesnicima Plenarne skupštine PSSEECP-a obratio se i Bariša Čolak, koji je jučer izabran da uime BiH narednih godinu dana predsjedava Generalnim komitetom za pravdu, unutarnje poslove i sigurnosnu saradnju PSSEECP-a.

Tokom sastanka Plenarne skupštine usvojeni su izvještaji Generalnog komiteta za pravdu, unutarnje poslove i sigurnosnu saradnju, Generalnog komiteta za ekonomiju, infrastrukturu i energetiku, kao i Generalnog komiteta za društveni razvoj, obrazovanje, istraživanje i nauku PSSEECP-a.  

Na Plenarnoj skupštini usvojena je i Završna deklaracija PSSEECP-a, u kojoj je naglašena izvanredna uloga SEECP-a i PSSEECP-a u jačanju stabilnosti i prosperiteta jugoistočne Evrope.

U usvojenom dokumentu navedeno je kako treba nastaviti jačati dobrosusjedske odnose i saradnju u jugoistočnoj Evropi u cilju preobrazbe regije u područje demokratske institucionalne konsolidacije, privrednog rasta i većeg blagostanja.

Istaknuto je to da izgled za članstvo u Evropskoj uniji i dalje ostaje glavni faktor reforme, stabilnosti i sigurnosti u regiji, te da proces proširenja EU predstavlja nezamjenjiv alat za jačanje opredijeljenja za EU integracije država učesnica SEECP-a koje su na putu za članstvo u EU.

Dalje se u Završnoj deklaraciji navodi da treba kontinuirano podražavati kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za EU u njihovim nastojanjima u pogledu vladavine prava, osnovnih prava, reforme javne uprave, dobrom ekonomskom upravljanju i regionalnoj saradnji.

Također, u dokumentu se pozdravljaju napori koji su usmjereni ka stvaranju okruženja prijateljskog poslovanja u regiji i razvoju javnih usluga potrebnih za privredni rast, čime se u potpunosti prepoznaje uloga parlamenta u promicanju i podržavanju takvog okruženja.

U Završnoj deklaraciji izražena je i zabrinutost zbog eskalacije terorizma i nasilnog ekstremizma, što i dalje, kako je navedeno, predstavlja značajan rizik za sigurnost i stabilnost u Evropi.

S tim u vezi, usvajanjem Završne deklaracije učesnici su oštro osudili terorizam u svim njegovim pojavnim oblicima i naglasili kako je potrebno odlučno uložiti najveće napore u izgradnji održive mreže za saradnju i razmjenu informacija s ciljem efikasne borbe protiv prijetnji terorizmom i radikalizacije u regiji.

Okončanjem današnje Četvrte plenarne sesije u Zagrebu, predsjedavanje PSSEECP-om u narednih godinu dana preuzela je Slovenija, sapćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA/Merima Druškić)

PSSEECP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.