31.7.2017. 13:25
0
Konsultacije sa načelnicima općina oko amandmana na Ustav KS
Zastupnici u Skupštini KS danas su raspravljali o amandmanima na Ustav KS. Ministar pravde Mario Nenadić kazao je u obraćanju da obaveza uređenja pojedinih pitanja prostiče iz međunarodnih i domaćih dokumenata, piše agencija Patria.

Predloženim amandmanima se utvrđuju vlastite nadležnosti Grada Sarajeva kao jedinice lokalne samouprave i način finansiranja jedinica lokalne samouprave u Kantonu, vrši se usaglašavanje sa nadležnostima grada utvrđenim članom VI.A - Ustava Federacije BiH, provodi odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti sva tri naroda na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, utvrđuju službeni jezici i pisma u Kantonu Sarajevo, uređuje sastav i mandat Gradskog vijeća, utvrđuje imovina jedinica lokalne samouprave, utvrđuju rokovi za implementaciju amandmana i preuzimanja nadležnosti od strane jedinica lokalne samouprave.

Ovim amandmanima nije izmijenjen teritorijalni obuhvat Grada Sarajeva, ali je osiguran način na koji će se prilikom utvrđivanja vlastitih nadležnosti Grada Sarajeva u oblastima koje su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave a odnose se na vodosnabdijevanje, odvođenje i prerade otpadnih voda, održavanja javne čistoće i upravljanje čvrstim otpadom, snabdijevanje prirodnim gasom, daljinsko grijanje, organizovanje i unapređenje gradskog javnog prevoza, izvršiti povjeravanje Kantonu obavljanja navedenih djelatnosti do sticanja uslova za preuzimanje predmetnih nadležnosti od strane općina i Grada.

Za usvajanje amandmana na Ustav KS potrebna je dvotrećinska većina glasova u Skupštini Kantona, za razliku od procedure usvajanja zakona za koje je potrebna prosta većina.

Nakon rasprave zastupnika, premijer Konaković je kazao da su ovi amandmani početak rješavanja jednog velikog problema, i obezbjeđivanje uslova za provođenje presuda Ustavnog suda FBiH.

U toku pauze Konaković će održati sastanak sa načelnicima devet općina kako bi se izvršile dodatne konsultacije. Prema riječima premijera KS Elmedina Konakovića načelnici imaju određenih nedoumica oko prijenosa nadležnosti. 

(NAP/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.