7.9.2017. 19:40
0
Burno oko Pelješkog mosta: Softić i Džaferović nisu ovlašteni za vođenje vanjske politike BiH
Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak uputili su, povodom spora s Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom "Pelješkog mosta" i pisma koje mu je iz Parlamentarne skupštine BiH upućeno dan ranije, pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju.

Istakli su da stavovi u pismu drugog zamjenika predsjedatelja Doma naroda PS BiH Safeta Softića i drugog zamjenika predsjedateljice Zastupničkog doma PS BiH Šefika Džaferovića, ne predstavljaju službene stavove Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nego da su to isključivo osobni stavovi potpisnika pisma i stavovi njihove stranke Stranke demokratske akcije (SDA).

Također su naglasili da je u navedenom pismu izneseno niz neargumentiranih, jednostranih, neosnovanih i neslužbenih tvrdnji i ocjena.

Naglasili su da Softić i Džaferović, sukladno važećim propisima Bosne i Hercegovine, ni na koji način nisu ovlaštena za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, tumačenje odluka i stavova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH, te da nisu ovlašteni niti iznositi stavove i mišljenja o navedenoj temi uime Zastupničkog doma PSBiH i Doma naroda PSBiH.

- Navedeno pismo upućeno je jednostrano od strane Softića kao bošnjačkog člana kolegija Doma naroda PS BiH te Džaferovića kao bošnjačkog člana kolegija Zastupničkog doma PS BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova kolegija kao ni službeni stav Parlamentarne skupštine BiH - navodi se u pismu.

Njihova obaveza je, dodaju Krišto i Čolak, da kao predsjedatelji domova ukazuju na eventualne štetne posljedice koje mogu nastupiti po Bosnu i Hercegovinu, obzirom da je pismo u jednom dijelu bosanskohercegovačkih medija predstavljeno kao službeni stav Bosne i Hercegovine.

Nadaju se da navedeno pismo koje izražava stav jedne političke stranke neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet Bosne i Hercegovine i naš put ka članstvu u Europskoj uniji, saopćeno je iz PSBiH.  

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.