14.10.2017. 19:26
6
Pad Tužilaštva KS i Dalide Burzić na slučaju smrti Dženana Memića
Slučaj smrti mladića Dženana Memića i sudski proces koji se vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu obilježit će poslijeratno pravosuđe u BiH.

U dosadašnjem toku suđenja koje traje već cijelu godinu, optužnicu Tužilaštva KS zastupalo je čak osam tužilaca. Ni na slučajevima terorizma ili organiziranog kriminala nije radio toliki broj tužilaca. Postavlja se pitanje zašto su Tužilaštvo KS i glavna tužiteljica Dalida Burzić u ovom slučaju tako postupili. Motivi bi ipak mogli biti dublji ali i poražavajući za cijeli pravosudni sistem, piše agencija Patria.

Podsjetimo, u ovom slučaju kojeg od samog početka prate brojne kontroverze, dva puta je promijenjena kvalifikacija krivičnog djela. Prvobitno je istraga vođena u slučaju saobraćajne nesreće, a zatim prema iskazu jedinog svjedoka kobnog događaja 8. februara 2016. godine Alise Mutap koja je bila sa Memićem u Velikoj aleji, donesena je Naredba o provođenju istrage za krivično djelo ubistva. Mutap je prvo tvrdila da ih je udario automobil, a onda je rekla i da ih je neko napao iz drveta. 

No, poslije izvjesnog vremena Tužilaštvo KS ponovo mijenja kvalifikaciju krivičnog djela u saobraćajnu nesreću. U avgustu 2017. godine Tužilaštvo KS podiže optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferovića za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja.

Od početka sudskog procesa Alisa Mutap pojavila se samo jednom kao svjedok. Nekoliko puta je prisustvovala suđenjima zajedno sa članovima porodice, da bi se nakon izvjesnog vremena prestala pojavljivati u sudnici. Kada je došlo vrijeme da odbrana Seferovića predloži listu svjedoka, zatraženo je svjedočenje Alise Mutap. No, Sudsko vijeće je to odbilo pravdajući to ranijim stavom odbrane da je neće zvati kao svjedoka.

Inače, od samog početka upitan je status Alise Mutap. Od ključnog svjedoka koja je odvela istragu u drugom smjeru, do toga da se više uopšte ne pojavljuje u ovom slučaju. Postavlja se pitanje da li je to i bio cilj Tužilaštva KS.

Otac Dženana Memića Muriz Memić više puta je javno pitao glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić „zašto ne da Alisu Mutap“ citirajući upravo njene riječi. Pozivao je čak i na javno sučeljavanje, ali je tužiteljica Burzić ipak u svom stilu organizirala vlastite press konferencije.

Za nju su svi drugi bili krivi za propuste u ovom slučaju osim nje i Tužilaštva na čijem je čelu. Kako je moguće da jedinog svjedoka Tužilaštvo KS tretira kao da nema nikakve veze sa događajima 8. februara 2016. godine. Mutap je u Tužilaštvu KS prvi put saslušana u aprilu 2016. godine. A u februaru je davala dvije različite izjave u MUP KS.

Čak pet vještaka koji su svjedočili nisu iznijeli tvrdnju da Mutap ne može svjedočiti, da se ne sjeća događaja od 8. februara, već naprotiv da je to mogla biti parcijalna amnezija ali ni u kom slučaju totalna.

- To su fragmentirana nesjećanja koja se brzo vraćaju – kazao je Abdulah Kučukalić, vještak neuropsihijatar.

Stoga, priča o amneziji svjedokinje Mutap nema nikakvo utemeljenje. Ali očito je plan uspio.

Ono što se postavlja kao još važnije pitanje je da li će nakon okončanja ovog sudskog postupka, Tužilaštvo KS krivično goniti i Alisu Mutap za davanje lažnog iskaza ili je ključna svjedokinja ipak zaštićena od bilo kakve sankcije.

Ali zato Tužilaštvo KS po prijavi Alise Mutap tereti Arijanu Memić za prijetnje Mutap i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Saslušanje je zakazano za 3. novembar.

Upravo ovaj slučaj pokazuje sav paradoks bh. pravosuđa. 

(Patria)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.