23.10.2017. 21:30
0
Profesor Anđelko Milardović: BiH je mikro-kosmos na kojem se sudara globalna politika
Na jednoj međunarodnoj konferenciji u Budimpešti na kojoj se govorilo o Bosni i Hercegovini rekao sam da se u BiH, faktički na tom mikro-kosmosu sudara globalna politika. I zbog toga su stvari složene unutar same zemlje. Tu se sudaraju i Rusi i Amerikanci i zapad i Hrvati i Srbi i Turci.

Sve to skupa stvara jedan vrtlog. BiH je vertigo globalizacijski, kaže ovo u intervjuu za agenciju Patria profesor Anđelko Milardović, voditelj Centra za politološka istraživanja instituta za europske i globalizacijske studije iz Hrvatske. Milardović je jedan od vodećih poznavalaca političkih prilika u regionu, te autor više knjiga i naučnih radova.

Kada nabraja i druge uzroke problema unutar Bosne i Hercegovine, onda navodi: U zemlji ne pokazuju ni minimum lojalnosti središnjoj vlasti. Dio Bošnjaka je okrenut prema Turskoj, dio Srba prema Beogradu ili Rusiji, dok dio Hrvata gleda prema Zagrebu. Za takvo stanje krive su političke elite koje nisu radile na tome da građani ipak pokazuju lojalnost centralnim vlastima.

„U tom vrtlogu ne samo da se uništava država, već se uništava cijelo društvo. A meni se ne sviđa da ljudi pate“, kaže Milardović.

„Ne govorim egzaktno, ali pretpostavljam da sve tri nacionalne elite u BiH između sebe trguju i igraju karte ispod stola. I onda, što bi se rekli sarajevskim žargonom, „raja nadrlja“, dodaje.

Na pitanje da li politika iz Zagreba otežava Hrvatima u BiH kada im se daje nada da je njihov glavni grad Zagreb a ne Sarajevo, Milardović kaže da je pametnije da se teži konceptu europeizacije i Evrope bez granica, pa bi onda imali isto kao i u drugim državama, poput slučaja Austrijanaca, Nijemaca, Švicaraca... , gdje se granice sada prelaze slobodno.

„Kada se formirala Vlada u Zagrebu, prva posjeta bila je Sarajevu, i po mojoj procjeni ta posjeta nije bila dobro pripremljena. Vlada, odnosno Plenković i tadašnji ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier bili su na krilima briselskog uvjerenja mogućnosti bržeg poticanja BiH ka europeizaciji, ali se pokazuje da takav koncept europeizacije BiH nije dobar. Takav koncept bilo bi moguće jednostavno provesti kada bi u BiH živjeli samo Hrvati. Ali, ne žive samo Hrvati u BiH, tu žive Bošnjaci, žive Srbi...

U konceptualnom smislu taj diskurs europeizacije sa strane hrvatske vlade iz Zagreba nije izazvao veći interes sa strane Bošnjaka i Srba. Isto bi se desilo da ste imali neki koncept srpski, ili bošnjački. U BiH se ne možete provesti jedan koncept bez mišljenja i bez participacije ostalih aktara koji participiraju u BiH“.

S druge strane, kaže, tačno je da je na sceni instrumentalizacija sunarodnjaka ili manjina unutar jedne države. Ne libi se reći da se u Hrvatskoj instrumentalizira srpska manjina za potrebe Vučića.

„Država BiH postoji, i sve ono što je definirano ustavima te države. Ne znam ko proizvodi lažnu nadu, kako, na koji način i zbog čega...“, kaže Milardović.

Na pitanje kako vidi odnose između BiH i Hrvatske, te da li očekuje bolje slaganje između vlada u Zagrebu i Sarajevu, smatra da se dosadašnji odnosi između BiH i Hrvatske mogu opisati kao toplo-hladno, i taj odnos je u koleraciji s vladajućim garniturama u jednoj i drugoj državi. A svaka garnitura, kao grupa u politici, smatra Milardović, ima svoj psihosocijalni kod, mentalitet, stil vladanja i način komuniciranja, kako u Hrvatskoj tako i Bosni i Hercegovini.

„Gledajući strateški, mi smo kao dvije države međusobno upućeni jedni na druge, s obzirom na geografski položaj, zatim Hrvate u Bosnu i Hercegovini, i naravno na ekonomiju. Parafrazirao bih francuskoj povjesničara civilizacija Fernanda Brodele, „da nije zanemariva igra razmjene“. Ako dođe u Hrvatskoj do nekakvih tektonskih poremećaja, tipa Agrokor, onda se to reflektira po sistemu spojenih posuda i na privredu Bosne i Hercegovine.

Nadalje, ako presuda u Hagu bude loša po Hrvatsku, logika je stvari da će biti zatezanja odnosa između BiH i Hrvatske, ali takvo stanje se neće moći održati na duži rok. Kakav će biti pravni ishod za Republiku Hrvatsku, to je sada dodatno pitanje“, kaže Milardović.

Na politiku Milorada Dodika gleda vrlo negativno. Kaže da ga nervira to što Dodik stalno provocira s idejom spajanja Republike Srpske sa Srbijom. RS je, kaže, „nastala na etničkom čišćenju, na zločinu, to su ispražnjeni prostori od Hrvata i Bošnjaka“, i on nema nikakvih dvojbi da kaže svoj stav javno. Kaže kako bi nakon svega Dodiku trebalo biti jasno da međunarodna zajednica neće dozvoliti nikakvo otcjepljenje.

„Malo malo pa se podgrijava atmosfera. BiH, i generalno ovi prostori su kao bure baruta. A zabluda je da bi neko zbog Dodika pokrenuo treći svjetski rat“, kaže Milardović.

(NAP/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.