24.10.2017. 11:08
0
Karajbić: Zakon o liječenju neplodnosti - vlast kasni i razvlači, a građani nemaju vremena
Javna rasprava o vladinom prijedlogu Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom jučer je održana sa zakašnjenjem više od tri mjeseca. Ova vlast ne samo da probija rokove koje sama postavlja, nego se čak i tada ponaša traljavo – smatra Elvir Karajbić, šef kluba zastupnika SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.
- Gospodo na vlasti, kasnite i razvlačite, a građanima vrijeme curi i gube mogućnost da zasnuju porodicu. Vaša javna rasprava je, prema rokovima koje ste sami utvrdili, trebala biti gotova do kraja juna i mi smo već odavno trebali imati gotov prijedlog sa jasnim stavovima. Umjesto rješenja, vi sa tri mjeseca kašnjenja u javnost izlazite sa nedoumicama. Uvažena gospodo, na vašim plećima je težak teret odgovornosti, a ako nemate znanja i sposobnosti izvolite odstupiti i mjesto dati nekome ko zna svoj posao - upozorava Karajbić.

Podsjećamo građane da je SDP BiH još 2013. godine u proceduru uputio Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, ali taj Zakon, zbog višestrukih opstrukcija, još nije usvojen. Veliki broj opsežnih javnih rasprava u kojima su svoj doprinos dali najveći stručnjaci iz oblasti reproduktivnog zdravlja u našoj zemlji omogućili su da taj prijedlog bude u skladu sa najboljim praksama u Evropskoj uniji. Ova vlast nije stala samo na opstrukciji tog prijedloga, nego je u proceduru uputila i svoj prijedlog Zakona pod istim nazivom, a sada je već očigledno da nisu u stanju realizovati ni vlastiti prijedlog.

- Javne rasprave koje je proveo SDP okupile su stotine ljudi iz struke i omogućile da taj prijedlog bude u skladu s najbolji evropskim praksama. Nisu nas obeshrabrile vaše opstrukcije, niti smo odustali, a svaki put su građani i stručnjaci pokazivali interesovanje i uključili se u izradu. Nacrt zakona koji ste predložili ne ispunjava brojne savremene standarde i nazadan je. Mi, međutim, ne bolujemo od sujeta i jedini cilj nam je da građani dobiju mogućnost i priliku da ostvare svoje pravo na potomstvo, stoga smo spremni na saradnju ali vi morate Zakon staviti na dnevni red i prestati s opstrukcijama i razvlačenjem - istaknuo je Karajbić.

SDP je prošle sedmice uputio inicijativu da se vladin prijedlog Zakona o liječenju neplodnosti nađe na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Nažalost, vlast koju predvodite nije u stanju ni da adekvatno organizuje redovno zasjedanje Parlamenta FBiH, pa ne možemo znati kada će se ta sjednica održati. Međutim, kada se to jednom konačno desi, tražimo da na toj sjednici bude vaš prijedlog kako bismo mogli amandmanski djelovati, s ciljem poboljšanja Zakona i kako bismo parovima koji imaju problem sa sterilitetom konačno omogućili ostvarivanje prava na potomstvo.

Nedopustivo je da vlast i dalje odugovlači, jer biološki sat potencijalnih roditelja otkucava i svakim danom koji prođe umanjuju se šanse ovim ljudima da ostvare svoje pravo na potomstvo - naglašava Karajbić.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.