29.10.2017. 12:49
0
Salihović: Neko namjerno pravi krize sa glavnim tužiocima, očekujem povratak na poziciju
Goran Salihović, suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH iz bolničke sobe u intervjuu za televiziju N1 negirao je da je sklanjao bilo kakve predmete u vezi sa Miloradom Dodikom. Također, na izjave v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić da je u njegovim ladicama zatekla više od 100 predmeta Salihović kaže:

- Zatekla je moje putne naloge, moje godišnje odmore, seminare, prigovore, ja sam radio međunarodnu pravnu pomoć s još jednim kolegom, zatekla je nekih 30-ak predmeta među kojima je i falsifikat 5 eura. Eto to je zatekla.

On je dodao da se u slučaju Pavlović banka ništa nije uradilo.

Tvrdi da su postupajući tužioci samostalni u radu, a dokazano je i tokom postupka protiv njega da nije bilo pritiska na tužioce.  

Salihović je kazao da ga je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH prijavio da sam ja otvorio predmete za njegovu diplomu i ratni zločin.

- U ova dva slučaja nije bilo istrage već su to bile provjere. Ja jesam glavni tužilac, ali tamo je 65 tužilaca. Šta ja imam s istragom.

Na pitanje da li je slučajnost da sva tri glavna tužioca bivaju smaknuta sa pozicije, Salihović je kazao da to odgovara strukturama koje ne žele dobro BiH, da ona ide u NATO i evropske integracije te se prave krize sa obaranjem tri tužioca.

- Svi koji to naprave, zaustavljaju borbu protiv korupcije, kriminala i ratnih zločina. Evo godinu dana se bavimo sa mnom. Imamo li mi pred sobom lufta da se ne bavimo ničim.

Salihović je kazao da je Ustavni sud BiH utvrdio povrede te da očekuje da se ta odluka ispoštuje. Smatra da nema prepreke da se vrati na poziciju glavnog tužioca.

- Ovaj postupak je zastario i onda je trebala biti obustava postupka. A ta moja supenzija je postala kazna. Ja sam kažnjen bez suđenja. I to je konstatovao Ustavni sud i kazao da to nije uredu. Tužit ću državu, tražit ću naknadu štete i vidjet ću šta ću još tražiti.

Na pitanje šta ako ne bude vraćen na funkciju, Salihović je kazao da će krivično goniti one koji su dužni ispoštovati odluku Ustavnog suda.

Salihović je podsjetio da je samo dva sata nakon otvaranja istrage u slučaju referendum, suspendovan. Tvrdi da pritiska ima, ali da je funkcija glavnog tužioca takva da se moraju izdržati takve stvari.  

Salihović je kazao da svi tužioci i sudije prolaze provjere prilikom imenovanja, od imovinskog kartona, rezultata rada do nacionalne opredijeljenosti.

- Većina sudija i tužilaca su časni i pošteni ljudi. Imamo izuzetaka kojih se trebamo riješiti inače će ovo preći u ruke politike. Neki ljudi su već zagrizli u politiku.

Da li je VSTV u rukama politike?

- Ono što VSTV konkretno radi mora biti nezavisnije, mora se oduprijeti pritisku i da stoji u odbrani svih sudija i tužilaca. A ne da se disciplinski postupak postavlja kao prijeki sud.

Salihović je kazao da je Evropska komisija kazala da posljednju riječ daje Sud, a ne VSTV.

Iako je u više navrata novinarka Suzana Stambol insistirala da Salihović navede imena onih koji stoje iza njegovog progona on to u ovom momentu nije želio. Naveo je da je smetao jer je radilo Tužilaštvo BiH.

Podsjetio je da je bio praćen i prisluškivan.

- Bilo mi je prvo simpatično, a poslije sam bio ljut. Prvo nisam vjerovao u to, onda je to bilo žalosno. Možete li sad zamisliti ostanete bez zaštite, a ta zaštita mi pripada i nakon isteka mandata. A neki se čuvaju i protuzakonito i nemaju pravo na zaštitu.

Nije želio odgovoriti ko ga je pratio, ali je kazao da vjeruje da sada prate i v.d. glavne tužiteljice Gordanu Tadić.

- To je otprilike ona ekipa koja je i meni to radila. Imate tu i susjede i domaće, ne bih dalje. Ali je žalosno.

Zaključak VSTV-a da se preispita ratna prošlost sudija i tužilaca za Salihovića je neprihvatljiv.

- To je suludo, to se nije radilo ni u komunizmu ni u diktaturama. Ako su neki tužioci i sudije nešto uradili to se dokazuje u krivičnom postupku. Bile su provjere, to bi nas vratilo unazad 100 godina. To je jedan pritisak na poštene sudije i poštene tužioce – kazao je Salihović.

Na kraju intervjua je kazao da su Sud i Tužilaštvo BiH izglasani u Parlamentu BiH i da se jedino tamo mogu nadograditi ili ukinuti, a ne referedumima.  

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.