29.10.2017. 13:44
0
Tucaković i Dizdarević upozoravaju na razaranje BiH kroz propagandni rat
Univerzitetski profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević ocijenili su da je danas aktuelan propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, podsjećajući da je propaganda jedno od sredstava ratovanja.
Govoreći kao uvodničari na današnjoj redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99 o temi "Eskalira propagandni rat protiv BiH", profesori su naglasili da postoje centri u susjednim državama, ali i šire, iz kojih dolaze različiti oblici propagande.

- Takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni. Cilj je da se BiH razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga - stav je profesora Tucakovića.

Profesor Dizdarević je iznio mišljenje da je danas uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

- Cilj propagande od Dejtona do danas je rastakanje države BiH. Čitavi sistemi su išli u pravcu da se pokaže da država BiH ne može opstati kao država - pojasnio je.

Osvrnuo se na opasnost glasina kazavši da su mnogi psiholozi izučavali taj fenomen, a posebno je upozorio na opasnost glasine, kazavši da je iz BiH potrebno poslati istinitu poruku o njenim narodima kako bi se zaustavili negativni stereotipi.

(Fena/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.