20.11.2017. 18:45
0
Ambasadorica Švicarske i Efendić obišli poljoprivrednu plantažu
Ambasadorica Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini i načelnik Općine Novi Gard Sarajevo, Andrea Rauber Saxer i Semir Efendić, obišli su danas poljoprivrednu plantažu, nastalu implementacijom programa zapošljavanja mladih.

Općina Novi Grad Sarajevo putem Javnog preduzeća "Lokom", uz podršku Vlade Švicarske, implementira projekat zapošljavanja mladih (Yep) nazvan "Proizvodno-edukativni poljoprivredni poligon urbane poljoprivrede Mojmilo".

Projekat se provodi u saradnji s Njemačkim društvom za organizaciju, planiranje i obuku (GOPA) s ciljem razvoja urbane poljoprivrede kroz proizvodnju organske hrane, koja osigurava zapošljavanje stanovništva i poboljšanje ekonomskog razvoja općine.

Ambasadorica je istaknula značaj projekta za zapošljavanje mladih ljudi ali i za općinu koja ima neiskorištene površine, te životnu sredinu, jer je održiv.

Direktor "Lokoma" Ramiz Duraković iznio je podatak da je u Parku šume Mojmilo na deset duluma zemlje zasađeno 14.000 sadnica maline, te da su u toku i pripreme za plasteničku proizvodnju, odnosno jesenju sjetvu povrtlarskih kultura.

- Proizvodit ćemo organski zdravu hranu koju ćemo plasirati putem Bosanske tržnice na Dobrinji. Kroz ovaj projekat zaposlili smo pet mladih osoba sa srednjom stručnom spremom i jednu s visokom stručnom spremom, a u planu je upošljavanje novih mladih osoba - kazao je Duraković.

Realizacijom ovog projekta bit će udahnut život cijelom kompleksu, koji u većem dijelu ima planirane sportsko-rekreativne i parkovske sadržaje. Prostor će 24 sata biti pod nazorom, što će omogućiti postavljanje ograde koja više neće biti otuđivana kao ranije.

- Time će biti omogućeno da se na sličan način kao i park "Safet Zajko" ovaj prostor zaštiti i građanima omogući boravak u lijepom prirodnom okruženju. Projekat urbane poljoprivrede, uz druge sadržaje, će omogućiti samoodrživost - istaknuo je Efendić.

Vrijednost projekta je oko 130.000 KM, a u planu je zapošljavanje još devet osoba s Biroa za zapošljavanje. Na ovom lokalitetu predviđeno je i podizanje zasada autohtonih sorti visokostablašica jabuke, kruške, šljive, oraha i lješnjaka, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.