14.12.2017. 15:26
0
Promocija muzeja i kolekcija tema sastanka predstavnika ministarstava kulture
Promocija muzeja i kolekcija te njihove raznolikosti i uloge u društvu bila je tema sastanka predstavnika ministarstava kulture u okviru platforme Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope, održanog danas u Sarajevu.

Razgovarano je o regionalnoj kulturnoj saradnji, s posebnim osvrtom na implementaciju Ohridske strategije i Deklaracije iz Istanbula i Tirane te mogućnostima za unapređenje efikasnosti CoMoCoSEE i zajedničkog djelovanja zemalja regiona.

Riječ je događaju koji je organiziran u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine Vijećem ministara kulture Jugoistočne Evrope - Kultura za održivi razvoj (CoMoCoSEE), kao priprema narednog ministarskog sastanka CoMoCoSEE-a, čiji domaćin će biti BiH početkom naredne godine.

Na sastanku je najviše pažnje posvećeno zaštiti i promociji muzeja i zbirki, njihove raznolikosti i uloge u društvu. Učesnici su razmijenili iskustva o mogućnostima za regionalnu saradnju u toj oblasti, kao i informacije o odgovarajućim politikama i mjerama za zaštitu i promociju muzeja i njihove uloge u društvu.

Pomoćnica ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović podsjetila je da je BiH preuzela predsjedavanje Vijećem ministara kulture jugoistočne Evrope u februaru ove godine.

Napomenula je da su, u okviru prioriteta predsjedavanja BiH održani ekspertni sastanci o zaštiti i finansiranju nematerijalne kulturne baštine, finansiranju i fiskalnim podsticajima u audiovizuelnom sektoru i o EU fondovima za kulturu, unapređenju regionalne saradnje u sektoru kulture i podršci od lokalnih izvora.

Najavila je da će u okviru predsjedavanja BiH platformom Vijeća ministara kulture jugoistočne Evrope, u saradnji s Vijećem Evrope u drugoj polovini januara 2018. godine biti održan ekspertni sastanak o temi Evropske konvencije o krajoliku.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ministarstava nadležnih za kulturu država članica CoMoCoSEE-a: BiH, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije te  predstavnici Italije, Austrije i Vijeća Evrope, saopćeno je iz  Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA/Ajla Hurko)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.