18.12.2017. 9:35
0
Danas pred Vladu FBiH dolazi 2.000 policajaca
Ispred zgrade Vlade FBiH danas će se okupiti oko 2.000 policijskih službenika iz sedam kantona.

Vlada FBiH nije prihvatila prijedlog da se u prelaznim i završnim odredbama zakona o PIO konstatuje da će se način obračuna penzije policijskih službenika regulisati posebnim propisom, što je bio zahtjev sindikata policije.

Niko iz Vlade nije odgovorio na poziv za hitan nastavak pregovora, te su protesti pred zgradom Vlade FBiH  kako kažu iz Sindikata, bili neizbježni.u Sarajevu.

Očekuje se dolazak najmanje 20 autobusa. Početak protesta je planiran za 12 sati.

Inače, u Zakon je uvrštena nova definicija da je „policijski službenik, u smislu ovog zakona, lice koje je kao takvo definisano posebnim zakonom, koje ima prebivalište na teritoriji Federacije BiH ili Brčko Distrikta BiH i koje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nosioca osiguranja“.

Uprkos ovome svi sindikati policije u FBiH i Savez sindikata policije na državnom nivou nisu zadovoljni.

Protesti se organizuju zbog jer nije usvojen amandman kojim se u prelaznim odredbama utvrđuje upućujuća odredba na poseban propis niti je u međuvremenu definisan taj poseban Zakon.

- Niko iz Vlade FBiH nije kontaktirao Sindikate i obrazložio namjere i odredbe posebnog zakona. Ova objavljena definicija je uredu, ali uz ova dodatna rješenja bili bismo zadovoljni – kazali su nam iz Sindikata.

Osnovni zahtjev je prihvatanje amandmana koji je upućen Federalnoj vladi, a kojim se traži definisanje pojma policijskog službenika u Zakonu PIO/MIO da se u prelaznim ili završnim odredbama ugradi upučujuća norma da će se uslovi za ostvarivanje penzije način obračuna ličnog koeficijenta i tretiranje posebnog staža urediti posebnim propisom, kao i izmjene posebnog propisa kojima bi bilo navedeno regulisano i da se donese zajedno sa Zakonom o PIO-u u setu.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.