19.12.2017. 13:19
0
Predstavnici sindikata policije najavili za 29. decembar masovni protest
Nezadovoljni uvjetima penzioniranja u novopredloženom federalnom zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), manja skupina policajaca okupila se jutros na mirnom protestu ispred zgrade u kojoj je sjedište Federalnog parlamenta u Sarajevu, a gdje je u toku sjednica Predstavničkog doma tog parlamenta.

Budući da zakon kojim se reagulira oblast penzijskog i invalidskog osiguranja nije u najavljenom dnevnom redu spomenute sjednice, protestnici očekuju da bi mogao, eventualno,  biti vanredno uvršten u razmatranje.

Kako je Feni kazao predsjednik Sindikata policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Velagić, protestnici će se razići onda kada budu sigurni da spomenuti zakon neće biti uvršten u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

- Prisustvovao sam početku sjednice. Dnevni red još nije usvojen, a u toku su poslanička pitanja. Mi ćemo čekati dok se dnevni red ne usvoji i kada budemo sigurni da zakon o PIO neće biti na današnjem dnevnom redu, mi ćemo se razići - kazao je.

Član Upravnog odbora Saveza sindikata policije u FBiH i predsjednik Sindikata policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Almir Salkičević novinarima je kazao da policajci ne traže da budu izuzeti od ostalih uposlenika u FBiH, ali da traže da se policijski službenici penzionisanjem ne dovedu na rub siromaštva.

- Tražimo samo da se u Prijedlog zakona o PIO uvrsti jedna rečenica u prelaznim i završnim odredbama - da će se polcijskim službenicima način izračuna penzije urediti posebnim propisom - pojasnio je.

Istovremeno, najavio je da bi 29. decembra mogao uslijediti masovni protest policijskih službenika pred zgradom Parlamenta FBiH, kada se bude raspravljalo o zakonu PIO.  

Spomenute stavove podržali su predsjednik Sindikata Granične policije BiH i predsjednik Saveza sindikata policijskih organa BiH Dragan Krvavac, kao i predstavnik Sindikata Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih organa u BiH Ermin Kadrić, istaknuvši da insistiraju na ujednačavanju uvjeta za penzionisanje policijskih službenika u BiH.       

Današnje okupljanje policajaca ispred zgrade Parlamenta FBiH uslijedilo je nakon jučerašnjeg masovnijeg mirnog protesta ispred zgrade Federalne vlade.

(FENA/Ajla Hurko)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.