22.1.2018. 12:05
0
U manjem bh. entitetu prosječna plata od 835 KM, manja nego prošle godine
Prosječna neto plata u decembru 2017. u Republici Srpskoj (RS) iznosila je 835 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

U odnosu na novembar 2017., prosječna neto plata isplaćena u decembru prošle godine realno je veća za 0,4 posto, a u odnosu na 2016. godinu, prosječna mjesečna neto plaća isplaćena u 2017. godini nominalno je manja za 0,6 posto.

Do smanjenja je došlo uglavnom zbog korekcije plata po osnovu minulog rada u skladu s novim zakonskim rješenjima.

Najviše zarade i to 1.310 KM i dalje su u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najniža u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, svega 548 KM.

U decembru 2017. godine, u odnosu na novembar 2017, najveći nominalni rast neto plate zabilježen je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu i to za 7,9 posto, prerađivačkoj industriji za 2,3 posto i ostalim uslužnim djelatnostima za 2,3 posto.

Najveće smanjenje plate, u nominalnom iznosu, zabilježeno je u područjima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti i to za 2,3 posto, obrazovanju 2,1 posto i oblastima za stručne, naučne i tehničke djelatnosti za dva posto.


(Fena/Admir Oručević)

RSPlate
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.