25.2.2018. 9:00
0
UNSA očekuju podršku za finasiranje 150 asistenata
Vlada i Skupština Kantona Sarajevo su odobrile projekt zapošljavanja 150 asistenata na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), a planirana sredstva za ove namjene iznose 2.340.000 KM.
Pomenuta sredstva dostatna su za godinu finansiranja planiranih 150 asistenta. Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat  Škrijelj u razgovaru za Fenu govorio je o tome šta nakon što se završi ta godina. Činjenica je da fakulteti UNSA godinama nisu zapošljavali asistente, tj. nisu uspijevali pratiti potrebe koje imaju za ovim kadrom jer nisu imali sredstava. Također prema Zakonu o visokom obrazovanju (član 93) asistenti se primaju u radni odnos na četiri godine.

Škrijelj pojašnjava da bi ovim projektom posao u ovoj godini trebalo dobiti 150 asistenata i stručnih saradnika čije finsiranje je obezbijeđeno za godinu dana.

On naglašava da će UNSA pripremiti u ovoj godini aktivnost prema službi za zapošljavanje kako bi se sredstva obezbijedila i za naredne godine. Odnosno da se iz godine u godinu, kako se budžeti usvajaju, ti asistenti preuzmu od strane vlade Kantona Sarajevo za finansiranje i da to bude doprinos države u jačanju ljudskih resursa UNSA.

- Mi smo na većini fakulteta ostali bez asistenata, nedostaje nam ta mlada generacija nastavnog osoblja. I u tom pogledu, ukoliko se ne intervenira nekoliko godina uzastopno, bojim se da ćemo kao državni univerzitet doći u jednu vrlo nezavidnu poziciju - kaže rektor.

On se također zahvalio na razumijevanju Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo, te Službi za zapošljavanje koji su podržali projekt UNSA za 2018. godinu o zapošljavanju.

Na pitanje šta ako ne bude sredstava u narednoj godini, Škrijelj kaže da bi to moglo biti problem za UNSA.

- Međutim, s obzirom da će oni biti po organizacionim jedinicama, mislim da ćemo uspjeti da i to da iznesemo - kaže rektor UNSA dodajući da se ipak nada da će moći da se osloni na nadležne.

-Jednostavno ne želim da vjerujem da će neko reći evo mi smo vam odobrili 150 asistenata a sad ih vi finansirajte – dodao je Škrijelj.

U prioritetu za zapošljavanje su Zlatne i Srebrne značke, ukoliko ih ima na birou, a ako ne UNSA će dati priliku i onim malo slabijim  koji su ostvarili uslov za asistenta i koji imaju prosjek ocjena iznad osam.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.