25.2.2018. 18:36
6
Mirza Hajrić poručuje: Konzulica Đemila Gabriel je obmanula bh. medije, prijem je zakazan u petak za vrijeme džuma namaza
Centralno obilježavanje 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Australiji zakazano je u organizaciji Australsko-bosanskohercegovačkog centra u Leppingtonu kod Sydneya. Tu sam pozvan i na toj ću svečanosti učestvovati, izjavio je za Patriju Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić.

Mediji su ranije objavili da se ambasador Hajrić nije pojavio na proslavi Dana nezavisnosti BiH, koju je u Novom Južnom Velsu organizirala počasna konzulica Bosne i Hercegovine Đemila Gabrijel (Gabriel), što je ocijenjeno kao skandal. Objavljeno je i to da je prijemu u Novom Južnom Velsu prisustvovala i premijerka te teritorije Gledis Beredžiklijan (Gladys Berejilkian), pa je izostanak ambasadora Hajrića počasnu konzulicu Gabrijel dodatno doveo u neugodan položaj.

Hajrić je izjavio da je počasna konzulica Gabrijel obmanula bh. medije, da na prijemu u Novom Južnom Velsu nije prisustvovala premijerka Beredžiklijan, jer je u službenoj posjeti SAD-u, te da za njegovo nepojavljivanje na tom prijemu postoje najmanje tri razloga:

„Prijem je zakazan u petak u vrijeme džuma namaza, pa mu je prisustvovalo desetak građana Bosne i Hercegovine, uglavnom ženskog pola. Poziv za prijem počasna konzulica BiH je Ambasadi BiH uputila na engleskom jeziku. To smatram neprimjerenom provokacijom i ranije sam gospođu Gabriel obavjestio da ću odgovarati na korespodenciju na službenim jezicima u BiH. O pozivu na prijem sam pravovremeno obavijestio MIP /Ministarsvo inostranih poslova/ i tražio instrukcije – koje nisam dobio“, rekao je ambasador Hajrić.

Istakao je da nije ni potvrdio učešće na prijemu koji je za teritoriju Novi Južni Vels organizovala počasna konzulica Đemila Gabriel, pa se njegov dolazak na prijem nije mogao ni očekivati.

Ambasador Hajrić demantuje da je na proslavi Dana nezavisnosti BiH u Sidneju prisustvovala i premijerka Novog Južnog Walesa Gledis Beredžiklijan. Na fotografijama sa prijema /Dana nezavisnosti BiH u Sedneju/ od 23. februara, objavljenim na društvenim mrežama, počasna konzulica Gabrijel je u crnoj haljini a na fotografiji sa premijerkom koju su mediji objavili konzulica Gabrijel je u bijeloj haljini.

Hajrić je rekao da se australijsko ministarstvo inostranih poslova ranije žalilo da se počasna konzulica Gabrijel predstavlja kao profesionalni generalni konzul, te da se tako predstavlja i van teritorije Novog Južnog Velsa.

(Patria / Haris Ahbabović)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.