27.2.2018. 15:20
0
Bosić podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi ustava pet kantona u FBiH
Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti pojedinih odredbi ustava pet kantona u Federaciji BiH u kojima nije priznata konstitutivnost srpskog naroda ili srpskog jezika i ćirilice.

Istakao je da na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH slična inicijativa nije dobila podršku poslanika SNSD-a, te da je on iskoristio svoje pravo kao član Kolegija tog doma da podnese zahtjev za ocjenu ustavnosti i očekuje da Ustavni sud BiH u što kraćem roku da mišljenje o tome.

- Time bismo došli u situaciju da pravni sistem po pitanju konstitutivnosti naroda u Federaciji bude isti kao što je već u Republici Srpskoj - rekao je Bosić.

Precizirao je da zahtjev za ocjenu ustavnosti odnosi na odredbe ustava Posavskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

Bosić je kazao da se pokazalo da u tim kantonima ne postoji volja da sami promijene sporne odredbe, što je viđeno nedavno kada jedna takva inicijativa nije prošla jer su protiv nje glasali predstavnici hrvatskog naroda.

Naveo je da je u Republici Srpskoj pitanje naziva jezika riješeno na način da u Ustavu piše da su zvanični jezici u RS jezici kojim govore Srbi, Bošnjaci i Hrvati, te da ne bi imao ništa protiv da i u ustavima kantona srpski jezik bude priznat kao jezik kojim govori srpski narod.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.