8.3.2018. 8:30
0
FTV: Je li priča o nacionalizmu maska za prikrivanje kriminala i korupcije u BiH
Zastupnica DF-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Hanka Vajzović smatra da je u BiH na sceni kontrolirani politički haos. Politike su, ističe, do savršenstva dovele model „držite lopova“, s sve s ciljem držanja statusa quo, jer se, sigurna je, političari grčevito bore da sačuvaju svoju slobodu.

Govoreći u emisiji Odgovorite ljudima na FTV-u profesorica Vajzović je istakla i to da je u tu funkciju stavljen i nacionalizam, na način „da niste dobar Bošnjak, Srbin ili Hrvat ako ne mrzite drugog.“

Osim Vajzović, u emisiji Odgovorite ljudima na temu „Je li priča o nacionalizmu maska za prikrivanje kriminala i korupcije u BiH“, govorili su i zastupnik SDA u Državnom parlamentu BiH Safet Softić, šek kluba SDP-a u Parlamentu FBiH Elvir Karajbić, Ljilja Zovko /HDZ BiH/ iz Doma naroda Parlamenta BiH te direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije  IFIMES iz Ljubljane dr. Zijad Bećirović.

Na pitanje zbog čega se odlučnije ne krene u borbu protiv kriminala i korupcije u BiH, te zbog čega tolika huškačka retorika u BiH, Softić je rekao kako su korupcija i huškačka retorika dva najvećih razarača bosanskohercegovačkog društva, „koji sprječavaju bolju budućnost svima u BiH“, ali da je nacionalistička retorika jednostavno izvor glasova za mnoge političke lidere.

„Neke politike su uvidjele da plašenjem svog naroda od drugog donosi glasove“, smatra Softić. Rekao je i to da je evidentno da nakon izbora ta tema gubi na intenzitetu.

Elvir Karajbić je podsjetio da je u Federaciji donesen set antikorupcijskih zakona, ali da se njegova primjena prolongira već neko vrijeme, za šta je optužio SDA i HDZ BiH. 

„Vlada očito ne želi da se bori protiv korupcije i kriminala“, rekao je Karajbić, dodajući da ne očekuje da aktulelna Vlada i u narednom periodu napravi korake po tom pitanju.

Ljilja Zovko smatra da ne treba formirati nove institucije u BiH koje bi se eventualno borile protiv nepravilnosti u društvu, već da treba jačati postojeće.

Na pitanje da li je politizacija i nacionalizam pokriće za kriminal u BiH, Zijad Bećirović smatra da Bosanci i Hercegovci nisu nacionalisti, ali im se nacionalizam vrlo često uvozi iz susjedstva.

„Mi sada imamo jedan fenomen politizacije kriminala i kriminalizacije politike“, kaže Bećirović, prenosi Patria. On objašnjava da su kriminalne strukture izazvale sukobe u BiH. Politici u BiH su trebale te kriminalne strukture, i u jednom trenutku su, smatra, postali bliski jedni drugima. Politika je, dodaje, kriminalcima usloge vraćala kroz razne privatizacije i na druge načine. Ukoliko bi se sada neko počeo obračunavati sa tim ljudima, oni postaju vrlo brzo heroji kod svojih naroda. 

„Bosni i Hercegovini je potrebna istina za BiH, i to bi mogli biti naredni izbori“, rekao je Bećirović, dodajući da u vlasti u BiH nisu sve kriminalci, kao što u opoziciju nisu svi čestiti ljudi.

Bećirović je podsjetio da je veliki broj sudija u Makedoniji za vrijeme vladavine VMRO-DPMNE radio loše, ali je dolaskom Zorana Zaeva na vlast stvoren povoljan ambijent pa iste te sudije svoj posao danas rade kako treba.


(Patria/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.