12.3.2018. 18:08
0
Svi tvrde da su završili posao za granični prelaz Bratunac-Ljubovija, kada će početi gradnja
Kada je u maju prošle godine između Bratunca i Ljubovije otvoren most nazvan „Bratoljub“, mnogi su očekivali i brzu izgradnju graničnog prelaza.
No, prevara sa entitetskim vlasništvom nad zemljištem sa državnim graničnim prelazima pod državnom zastavom BiH brzo je otkrivena. Tako da danas svi nadležni kažu da nije do njih, ali je svima jasno koji je problem.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje kažu za Patriju da mogu na ovu temu mogu govoriti isključivo u skladu sa nadležnostima Uprave za indirektno oporezivanje.

- UIO je do sada uradila sve iz svoje nadležnosti kad je u pitanju izgradnja novog graničnog prijelaza Bratunac. Ranije je dogovoreno da će BiH i Srbija zajednički finansirati izgradnju mosta i graničnog prijelaza kao zajedničke lokacije. U tom smislu Srbija je finansirala izradu projektne dokumentacije i mosta, a BiH treba finansirati izgradnju graničnog prijelaza.

Što se tiče UIO, mi smo preuzeli i izvršili nostrifikaciju projektne dokumentacije, te smo ušli u fazu pregovora i sklapanja sporazuma sa Vladom Republike Srpske za davanje na korištenje zemljišta za opotrebe budućeg novog graničnog prijelaza.

Taj Sporazum su pregledali pravobranilaštva BiH i Republike Srpske i usaglašena je konačna verzija Sporazuma koja se trenutno notarski ovjerava, a nakon toga odmah slijedi podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za izgradnju graničnog prijelaza kod resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske – kaže Ratko Kovačević, portparol UIO-a.

On dodaje da će po izdavanju dozvole za gradnju biti stvoreni svi uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera.

- UIO ima osigurana sredstva za izgradnju ovog graničnog prijelaza u iznosu od 11 miliona KM i to sedam miliona iz sredstava klirinškog duga i četiri miliona iz sredstava koje je UIO dobila u budžetu za 2018. godinu – dodao je Kovačević.

Kada je riječ o međudržavnom Sporazumu o graničnim prijelazima između BiH i Republike Srbije, te kategorizaciji svih graničnih prijelaza, pa i graničnog prijelaza Bratunac, iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH za Patriju ističu da su generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH dostavili 21. 9. 2017. godine na razmatranje Izvještaj o obavljenim pregovorima radi usaglašavanja teksta Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija (drugi dio), sa Nacrtom sporazuma, a kako bi  isti bili uvršteni na dnevni red prve naredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, radi razmatranja i usvajanja istih.

No, ova tačka dnevnog reda nikada nije stigla na stol pred ministre.

Imajući u vidu važnost projekta izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija, i s tim u vezi potpisivanje bilateralnog Sporazuma, Ministarstvo je 17. 10. 2017. godine poslalo urgenciju Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH za stavljanje dostavljenih materijala na dnevni red prve naredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, radi razmatranja i usvajanja istih – ističu dalje iz Ministarstva prometa.

Ni ova urgencija nije pomogla. Ova tačka se nije našla na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je nedavno da „izdavanje potrebnih dozvola za granični prijelaz kod mosta Bratoljub, koji povezuje Bratunac u BiH i Ljuboviju u Srbiji nije problem koji BiH ima sa Srbijom, već problem unutar BiH, jer postoje struje kojima to nije važno.“

(NAP/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.