20.3.2018. 12:55
0
BAMIN mreža: Poruka je jasna, kriminal se ne isplati
Sastanak Upravnog odbora BAMIN mreže (Balkan Asset Management Inter- Agency Network) održava se danas i sutra u sararajevskom hotelu "Emiran" d.o.o, koji je privremeno oduzet Rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, a kojim Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom Federacije Bosne i Hercegovine upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

BAMIN mreža se sastoji od vladinih agencija iz osam zemalja zapadnog Balkana koje su odgovorne za upravljanje i raspolaganje imovinom oduzetom u krivičnim postupcima u borbi protiv svih oblika kriminala.

Članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Slovenija.

Današnjem sastanku prisustvuju predstavnici iz Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Makedonije direktor Fafon Asani koji predsjedavaju ovogodišnjom BAMIN mrežom, predstavnici Kosovske agencije za upravljanje zapljenjenom i konfiskovanom imovinom Alban Šutaj, iz Sekretarijata BAMIN mreže direktor Andrea D' Angelo i Jill Thomas, te iz Agencije za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske i direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom Kenan Kapo.

Kako je kazao Kapo, cilj ovog sastanka je priprema dnevnog reda za godišnji sastanak svih čalnica BAMIN mreže koji će biti održan u junu u Makedoniji, kao i identifikaciji oblasti koje će se trebati uzeti u obzir.

- Na sastanku se govori o razmjeni mišljenja i iskustava, kao i poboljšanju i unapređenju međunarodne i međuinstitucionalne saradnje svih tijela u regionu koja upravljaju sa imovinom koja se oduzima od organiziranog kriminala i drugih oblika kriminala – kazao je Kapo.

Naveo je da trenutno Agencija upravlja sa 15 miliona KM oduzete imovine, naglasivši da postoje dvije vrste oduzimanja, a to je blokiranje imovine kada ona ostaje u posjedu vlasnika i imovina koja se fizički oduzima.

Dodao je da su zagovornici toga da se imovina vraća u društvene ponovne tokove kako bi se poslala vrlo jasna slika da se kriminal ne isplati.

Iz Sekretarijata BAMIN mreže Jill Thomas istakla je da je ovo prva mreža u svijetu koja se fokusira na upravljanje oduzetom imovinom.

- Vrlo je važno pronaći tu imovinu i konfiskovati je na kraju procesa, ali ako se ta imovina ne prati i ako se ne upravlja njom, ne ostaje nikakva vrijednost na kraju sudskog procesa – naglasila je Thomas.

Svi učesnici su saglasni da su veliki pomaci ostvareni u razmjeni informacija u različitim oblicima oduzimanja, preuzimanja i upravljanja različitim oblicima imovine bilo da se radi o nekretninama, poslovnim udjelima, privrednim subjektima, gotovom novcu, pokretninama, kao i drugim oblicima imovine.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u 2019. godini će predsjedavati BAMIN mrežom i biti domaćin održavanja konferencije koja će uključivati trenutne članice BAMIN mreže, kao i pridružene buduće zemlje članice te mreže.

(FENA/Ajla Hurko)

MrezaBAMIN
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.