20.3.2018. 14:15
0
Građanski savez: Država mora biti iznad stranke
Bosna i Hercegovina ni po koju cijenu ne smije biti zalog "uskostranačkih i partikularnih interesa pojedinaca", istaknuli su iz Građanskog saveza (GS) i dodali da će stoga biti spremni postići dogovor sa onima koji pokažu spremnost da uvaže opravdane zahtjeve javnosti za ukrupnjavanjem lijevih i građanskih snaga.

Zaključak je to sa sjednice predsjedništva Građanskog saveza na kojoj je razgovarano o prijedlozima Socijaldemkratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte (DF) o ujedinjenju i zajedničkom nastupu lijevih i građanskih snaga.

U saopćenju GS-a navodi se da će, u skladu sa proklamovanim idejama i zaključcima 1. Kongresa, ova stranka aktivno nastaviti zagovarati okrupnjavanje građanskih i lijevih opcija u BiH, svjesni činjenice da zajedno mogu, kako se ističe, pobijediti "srednjovjekovlje Stranke demokratske akcije (SDA), apartheid Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i secesionizam Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)."

Predsjedništvo GS-a pozdravilo je prijedloge SDP-a i DF-a i pozvalo na smirivanje nepotrebnih tenzija između srodnih partija.

Također su pozvali "prijatelje iz srodnih partija" da se svi zajedno potrude da nađu kompromis koji će voditi ka pobjedi progresivnih snaga na predstojećim izborima.

- Sud istorije nema drugu instancu i svaka odluka danas donesena imat će posljedice po budućnost cijele BiH, a eventulano insistiranje na ličnim interesima može dovesti do horor scenarija u kojem će "Dodik-Čović osovina" imati raspamećenu SDA kao otvorenog partnera za podjelu BiH - saopćeno je iz Građanskog saveza.

(FENA/Amila Alijagić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.