17.4.2018. 17:02
0
Mogherini-Hahn: Radimo na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU
Evropska unija (EU) prepoznaje pozitivne promjene u zemljama zapadnog Balkana, jača svoj angažman u regiji te radi na izradi mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

To su danas izjavili visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon što je Evropska komisija usvojila Paket proširenja.

Kako je rečeno danas na pres-konferenciji u Strazburu, Albanija i Makedonija su ostvarile iskorake i naredak te je donesena odluka da se da preporuka Vijeću Evrope da otvore pregovore o proširenju s ove dvije države.

U Izvještaju evropskih zvaničnika stoji i to da sa vlastima na Kosovu rade na ostvarivanju dajnjeg napretka u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za Srbiju i Kosovo, Hahn i Mogherini su kazali da EU nastavlja pomagati dijalog između Beograda i Prištine, ali da je uslov normalizacija odnosa između njih.

Hahn je u vezi politike proširenja za Tursku izrazio žaljenje jer Izvještaj pokazuje odstupanje ove države od vladavine prava, na što je Evropska komisija ranije upozorila.

Međutim, dodao je da nastavjaju saradnju s Turskom i pozdravljaju napore koje je uložila na zbrinjavanju miliona sirijskih izbjeglicaika.

Naglasio je da je politika proširenja rigidna, ali da funkcionira, istakavši da uvozeo stabilnost, a izvoze nestabilnost.

Mogherini je ponovila stav od ranije da je zapadni Balkan bio i da će biti dio budućnosti Evropske unije.

- To je naš zajednički interes, a ovo je pravi trenutak da se naprave pravi koraci, uz, naravno, kompromise - dodala je.

Zaključila je da su države odgovorne za realizaciju reformi, ne zato što od njih to traži Brisel već njihovi građani.

U tom je kontekstu poručila da očekuju snažno političko liderstvo, a da će EU nastaviti pružati svoju podršku.

Zadnji paket o proširenju usvojen je u decembru 2016. Ovaj put je Strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije Izvještaja o napretku, u februaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku. Inače je Paketom proširenja obuhvaćeno sedam država - BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

(Fena/Alen Avdić)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.