29.4.2018. 16:14
0
Prijeti ogromna ekološka katastrofa: Zagađenje Spreče "stiže" u rijeku Bosnu na području Doboja
Bijela mrlja, koju je u rijeci Spreči formirala hemikalija koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu, u Federaciji BiH, dospjela je i na teritoriju Republike Srpske, na područje općine Petrovo i danas se očekuje taj da bijeli talog stigne i do rijeke Bosne u Doboju.

U noći između subote i nedjelje došlo je i do povećanja ph vrijednosti u vodotoku rijeke Spreče na vrijednost oko 10, potvrđeno je iz “Voda RS”.

Stručne službe, kako dodaju, i dalje prate stanje na terenu.

Iz dobojskog “Vodovoda” su potvrdili da vrše pojačane kontrole i uzorkovanja vode, a da je voda ispravna za piće.

Taj grad se snabdijeva vodom za piće sa izvorišta na Lukama, koje se nalazi uzvodno od ulivanja Spreče u rijeku Bosnu, te sa izvorišta u Rudanci, koje je nizvodno od ušća.

(Fena / Haris Ahbabović)
Video: Sodalive.ba

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.