12.5.2018. 18:20
6
Čović na Bleiburgu: Hrvate u BiH žele obrisati, više nego ikad potrebno svehrvatsko jedinstvo
Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH danas je prisustvovao okupljanju u Bleiburgu gdje je održana komemoracija stradalim pripadnicima vojnih formacija NDH kao glavnim saveznicima nacističke Njemačke i fašističke Italije.

I dok su austrijske vlasti naredile pojačane mjere sigurnosti i stroge kontrole svih obilježja i simbola koje su nosili okupljeni, a mnogima je i zabranjen prelazak granice na ovaj skup, Čović je iskoristio priliku da se obrati prisutnima.

Okupljanju na Bleiburgu nisu prisustvovali ni hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ni premijer Andrej Plenković.

Čović je tako prisutnima kazao da je im je više nego ikada potrebno “svehrvatsko jedinstvo” pogotovo kada su i Hrvatska i BiH suočene s problemom demografije.

Ponovio je da su Hrvati u BiH “neravnopravni spram druga dva naroda te da postoje nastojanja da se Hrvate potpuno obespravi i izbriše.”

- Međutim, kao i mnogo puta do sada, kada smo bili stavljeni na najveća povijesna iskušenja, uspjeli smo se otrgnuti. Uvjeren sam da ćemo ponovno pronaći zajedništvo koje nam je sada potrebno više nego ikad prije te iznaći način i formirati zajednički odgovor na ova moderna iskušenja našeg naroda - kazao je Čović kojem je društvo pravila Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ BiH.

Okupljanje u Bleiburgu obilježio je i protesti stotinjak okupljenih protiv komemoracije. 


(Patria/Admir Oručević)

6
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.