16.5.2018. 13:44
0
Nastavljeno suđenje Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli: Kada je došla u Cersku noge su joj bile oteknute i čak nije mogla stati na jednu nogu
U nastavku suđenja Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli pred Sudom Bosne i Hercegovine danas je svjedočio Asim Smajlović, svjedok drugooptužene Veseli i to na okolnosti nejnog boravka u Cerskoj 1992. godine.

Kako je svjedok kazao ona je u Cersku došla početkom jula, te je ostala s njegovom porodicom i nakon što je on u oktobru 1992. godine otišao prema Kladnju.

- Kada sam se vratio za Novu godinu 1992. godine nje nije bilo.  Kazali su mi da je otišla kod braće u inostranstvo. Kada je došla u Cersku noge su joj bile oteknute i čak nije mogla stati na jednu nogu – kazao je Smajlović.

Na pitanje da li je Veseli odlazila negdje tokom njenog boravka u Cerskoj Smajlović je kazao da je mogla samo s njegovom suprugom po selima tražiti hranu i pomagati u ambulanti.

- Nije imala uniformu, nisam je ja imao, a ne ona. Kada je stigla imala je bijele patike – kazao je Smajlović ističući da nije imala ni oružje.

Odbrana prvooptuženog Sakiba Halilovića uložila je danas materijalne dokaze od kojih je sedam nespornih, a što je i tužilac Miroslav Janjić kazao, a svi se odnose na zaštićenog svjedoka S-1. 

Kada je riječ o onim dokazima koje je Janjić osporavao  Sud je neke odmah prihvatio, a neke nije, s tim da odbrana ima pravo žalbe. Tako Sud BiH nije prihvatio rješenje iz operativne evidencije MUP-a TK a u vezi sa svjedokom S-1. Tužilaštvo je uložilo prigovor relevantnosti.

Kada je riječ o izvodu iz krivične evidencije za S-1 gdje stoji da je 11 puta pravosnažno osuđen Sud BiH je prihvatio ovaj dokaz, jer je Lejla Čović, advokatica Sakiba Halilovića podsjetila sudiju Darka Samardžića da joj nije dozvolio pitanja svjedoku na okolnosti njegovog kažnjavanja, već preporučio da može taj dokument uložiti kao materijalni dokaz.

I prekršajna evidencija nadležnih organa za S-1 je prihvaćena, kao i rješenje Federalnog ministarstva za pitanje boraca kojom se ukida jedno drugo rješenje za S-1.

Nastavak suđenja zakazn je za 23. maj u 8 i 30 sati.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.