16.5.2018. 22:05
0
U Sofiji sastanak čelnika EPP-a uoči Samita EU - Zapadni Balkan
Obraćajući se medijima uoči sastanka čelnika Evropske narodne stranke (EPP) u Sofiji u srijedu, predsjednik EPP-a Joseph Daul rekao je da je Balkan uvijek bio prioritet za njegovu stranku, te da EU mora raditi zajedno s ovom regijom radi dobrobiti budućih generacija.

Čelnici EPP-a su se sastali uoči Samita čelnika zemalja EU i Zapadnog Balkana koji će biti održan sutra, 17. maja, javlja BTA.

Daul je rekao da Evropa ima odgovornost prema onome što se događa na Balkanu i da je u svačijem interesu da ova regija bude sigurna i prosperitetna.

Pohvalio je bugarskog premijera Bojka Borisova zbog njegovog rada na zalaganju za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Naglasio je važnost vraćanja vladavine prava i pravde u zemlje Zapadnog Balkana radi dobrobiti mlađih generacija.

Daul tvrdi da integracija Zapadnog Balkana ne nosi rizik za EU te da ukoliko EU ne integriše tu regiju, neće moći kriviti nikoga drugog za utjecaje koje SAD, Rusija, Turska, Kina ili Saudijska Arabija mogu imati u toj regiji.

Borisov se zahvalio čelnicima svih političkih partija širom EU, te čelnicima zemalja Zapadnog Balkana na prihvaćanju poziva na sastanak u Sofiji.

Delegaciju BiH na Samitu šefova država i vlada zemalja EU-Zapadni Balkan predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sudjelovat će, u okviru Samita, na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu koji organizira Svjetski ekonomski forum i Vlada Republike Bugarske.


(FENA / Lejla Trle)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.