30.5.2018. 11:42
0
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo da se sutra obilježi Dan bijelih traka
Udruženje žrtava i svjedoka genocida pozvalo je građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine da im se sutra, 31. maja 2018. godine, pridruže u obilježavanju Dana bijelih traka. Akcija pod nazivom "Zajedno protiv negiranja" ima za cilj uključivanje što više predstavnika institucija i običnih građana koji će na simboličan način pokazati solidarnost sa patnjama stanovnika opštine Prijedor 1992. godine.

"Pozivamo sve ljude, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost da sutra na svoje domove vidno istaknu bijele čaršafe, a na lijevu ruku da stave bijelu traku kako bismo zajedno bili glas protiv negiranja počinjenih zločina u opštini Prijedor 1992. godine", navodi se u saopćenju.

Podsjećaju da je 31. maja 1992. godine, nakon nasilnog preuzimanja vlasti u opštini Prijedor od strane policijskih i vojnih snaga predvođenih SDS-om, putem lokalne radio-stanice upućen proglas kojim se svim nesrbima u opštini Prijedor naređuje da svoje kuće označe bijelim čaršafima a prilikom izlaska na ulicu da istaknu bijelu traku oko ruke. Sistem predvođen liderima SDS-a preslika je nacističkih mjera sprovođenih tokom holokausta.

"Do 31. maja 1992. godine, većina nesrpskog stanovništva Prijedora i okoline bila zatočena u koncentracionim logorima. Preko 30 hiljada ljudi: djece, žena, staraca i muškaraca prošlo je golgote nezamislive ljudskom umu u logorima Omarska, Trnopolje, Keraterm i u još 54 improvizovana mjesta zatočenja. U Prijedoru je zatvaran svako ko nije imao srpski prefiks u svom etničkom identitetu. U strateškoj kampanji etničkog čišćenja ubijena su 102 djetata i preko 3 hiljade civila, a 30 hiljada zatočenih civila trajno je obilježeno posljedicama proživljene torture", navode iz Udruženja.

Lokalne vlasti u Prijedoru do danas ne dozvoljavaju da se ubijenoj prijedorskoj djeci podigne spomen-obilježje. Jedino objašnjenje ovog odnosa je identifikacija sa zločincima i otvoreno nekajanje zbog počinjenih zločina. 

"Nakon holokausta Evropa je rekla – nikad više. Evropa je '92. zatvorila oči, vrijeme je da ih mi otvorimo! Vrijeme je da svi mi koji branimo civilizacijske vrijednosti humanizma pokažemo da nećemo dozvoliti fašističkim idejama da gospodare našim životima".


Lejla Trle

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.