3.6.2018. 14:20
0
Izmjene Izbornog zakona goruća tema: Lideri pet stranaka sutra na sastanku s Venecijanskom komisijom
Lideri pet stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i HDZ) sutra će u zgradi Delegacije Evropske unije Sarajevu razgovarati s ekspertima Venecijanske komisije, koji su ranije održali niz sastaanaka s delegacijama stranaka, a u vezi izmjena Izbornog zakona.

Nakon posljednjeg sastanka pet političkih stranaka SDA, SBB, HDZ BiH, DF-a i SDP BiH u zgradi Delegacije EU sa predstavnicima Venecijanske komisije, a u vezi implementacije presude Ustavnog suda u slučaju "Ljubić" dalo se zaključiti da je Venecijanska komisija dala okvir i mogućnosti rješavanja ovog gorućeg problema u BiH te da se rješenje treba tražiti kroz Ustav FBiH. 

Zoran Mikulić iz SDP BiH objašnjavajući situaciju istakao je da je Ustavni sud BiH ukinuo imperativnu odredbu da se iz svakog kantona mora birati po jedan predstavnik iz sva tri konstitutivna naroda, a da u Ustavu FBiH stoji da se bira po jedan predstavnik ukoliko ga ima, odnosno ukoliko je izabran.
"Ta imperativna odredba je razlika, a rješenje možemo postići kroz zakon na nivou Federacije BiH, a vi znate da su SDP i DF predložili takvo što", rekao je Mikulić.

Damir Arnaut predstavnik SBB-a tada je poručio da je dobro što je Venecijanska komisija postavila takav okvir da se izmjena Izbonog zakona uradi na način da se samo implementira presuda Ustavnog suda koja se odnosi na popunjavanje Doma naroda Federalnog parlamenta.

Iz ovog proizlazi, iako to niko nije eksplicitno rekao, da se izmjene Izbornog zakona mogu provoditi samo u kontekstu popune Doma naroda FBiH i da nema izmjena u smislu izbora članova Predsjedništva, na čemu je insistirao HDZ. 



(Patria / Lejla Trle) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.