18.6.2018. 16:57
0
Od 6.513 migranata njih 70 posto je napustilo BiH
Vijeće ministara BiH upoznato je sa aktuelnim stanjem u oblasti migracija i povećanim prilivom migranata u Bosni i Hercegovini, te i dalje očekuje kontinuiranu kontrolu bh. granice prema Srbiji i Crnoj Gori, odnosno uključivanje raspoloživih policijskih kapaciteta sa nivoa BiH.
Vijeće ministara upoznato je i sa pripremama za održavanje donatorske konferencije u Sarajevu, a s obzirom na izraženu želju  pojedinih država i međunarodnih organizacija da finansijski pomognu BiH  u prevazilaženju migrantske krize.

Vijeće ministara očekuje od Vlade Federacije BiH potrebnu odluku u vezi s objektom Ušivak kod Hadžića i objektom u Unsko-sanskom kantonu koji trebaju biti dodijeljeni za smještaj migranata. Nakon toga će se hitno pristupiti njihovom opremanju i smještanju migranata.

Prema raspoloživim podacima, u periodu od 1. januara do 13. juna u BiH Službi za poslove sa strancima prijavljeno je 6.513 nezakonitih migranata, od kojih je 5.887 iskazalo namjeru da zatraži azil, dok je njih 611 podnijelo takav zahtjev.

Nijednom migrantu nije odobren azil u BiH, a od ukupnog broja migranata koji su ušli u BiH, kako je rečeno na sjednici, njih 70 posto je napustilo našu državu.

BiH je po Sporazumu o readmisiji iz Hrvatske prihvatila 292 lica, dok je 571 migrant iz BiH vraćen u druge države po istom osnovu.

U informaciji se navodi da se provodi Akcijski plan hitnih mjera koji sadrži pet prioriteta, 17 mjera i 73 aktivnosti.  

Prioriteti su usmjereni na jačanje Granične policije BiH radi bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i Sektora za migracije Ministarstva sigurnosti, jačanje kapaciteta u području azila i intenziviranje borbe protiv krijumčarenja migrantima, kao i jačanje readmisijskih kapaciteta uz realizaciju sporazuma o readmisiji.

(NAP/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.