21.6.2018. 11:37
1
Elzina Pirić nas je jučer uvjeravala da je sporni zakon "u skladu sa zakonima EU", Bruce Berton tvrdi da njen prijedlog "podstiče korupciju"
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazila je ozbiljnu zabrinutost u vezi sa odlukom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izmijeni Krivični zakon u vezi s krivičnim djelom "primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem" kao jednim od krivičnih djela korupcije.

Šef Misije OSCE-a Bruce G. Berton u saopćenju je naglasio da ova odluka predstavlja djelomičnu izmjenu zakona, a ne stvarni napor da se pitanje korupcije adresira na sveoubuhvatan način, a zabrinjavajućim je nazvao i to što je odluka o izmjeni zakona donesena po skraćenom zakonodavnom postupku.

- Ukoliko ova izmjena bude usvojena imat će vjerovatno direktan uticaj na ishod postupaka koji se trenutno vode protiv političara iz stranaka koje imaju većinu u Parlamentu FBiH. Stoga, ova odluka ne doprinosi jačanju borbe protiv korupcije nego je umjesto toga podriva - stav je Bertona.

Podsjetio je da su sve političke strukture u BiH, uključujući i one u Federaciji BiH, iskazale posvećenost sveobuhvatnoj i dalekosežnoj borbi protiv korupcije te je pozvao poslanike i delegate Federalnog parlamenta da donose odluke koje odražavaju tu posvećenost.

Najavio je i da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pažljivo pratiti dalji razvoj događaja u vezi sa ovim pitanjem i ostati posvećena pružanju podrške svim nivoima vlasti u BiH u njihovim naporima usmjerenim ka borbi protiv korupcije.

Podsjećanja radi, Elzina Pirić, zastupnica PDA u Parlamentu FBiH, koja je predložila izmjene zakona jučer je za Source.ba poručila kako je zakon u skladu sa sličnim zakonima u EU.

"Ko primi mito on će biti kažnjen. Zamolit ću vas da ne komentarišete zakon paušalno, niti vi, niti bilo ko drugi. Dala sam vam svoj komentar. Poslanici su jednoglasno podržali ovaj zakon, shvatili su šta je bio interes ovog zakona. Ja sam sada, što se vas tiče, na optuženičkoj klupi. Ja vam posljednji put kažem, ovo je povezivanje sa zakonskom regulativom EU. Član koji sam ja jučer predložila je sličan zakonu u Hrvatskoj, koja je članica EU. Osoba koja je posrednik pri činjenju nekog krivičnog djela će se kazniti. Kada će se kazniti u Hrvatskoj, kaznit će se i u BiH. To je sve što imam da izjavim i prijatno vam", poručila je Elzina Pirić, zastupnica PDA u Parlamentu FBiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.